Sullivan o oslobađanju američkih građana u Iranu

Iran je 10. augusta pustio četvericu zatvorenih američkih državljana u kućni pritvor, gdje su se pridružili petom.

Predviđa se i da će šest milijardi dolara iranskih sredstava u Južnoj Koreji biti odmrznuto (AP)

SAD je uvjeren da je dogovor s Iranom prema kojem ta zemlja treba osloboditi petero američkih državljana i dalje “na pravom putu”, izjavio je savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan, ali nije precizirao kada bi moglo doći do njihovog puštanja na slobodu.

Iran je 10. augusta pustio četvericu zatvorenih američkih državljana u kućni pritvor, gdje su se pridružili petom, koji je već bio tamo, prema prvom koraku sporazuma, koji predviđa i da će šest milijardi dolara iranskih sredstava u Južnoj Koreji biti odmrznuto, a da će peterici zatvorenika biti dozvoljeno da napuste Iran, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Moguće smanjenje tenzija

“Vjerujemo da se stvari odvijaju u skladu sa sporazumom koji smo postigli s Iranom. Nemam tačan vremenski raspored, jer postoje koraci koji se tek trebaju preduzeti. Ali, vjerujemo da smo na pravom putu”, rekao je Sullivan.

Potpuno provođenje sporazuma moglo bi u velikoj mjeri smanjiti tenzije između Washingtona i Teherana, koje i dalje postoje zbog razlika po pitanju iranskog nuklearnog programa.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada