Španija: Feijoo dobio mandat za sastavljanje vlade

Kralj Felipe VI dao je mandat za sastavljanje vlade vođi konzervativne Narodne partije, mjesec nakon neizvjesnih parlamentarnih izbora.

Kralj nije ustanovio da postoji dovoljna većina za formiranje vlade (EPA)

Španski kralj Felipe VI dao je u utorak mandat za sastavljanje vlade vođi konzervativne Narodne partije Albertu Nunezu Feijou, mjesec nakon neizvjesnih parlamentarnih izbora.

Njegova stranka osvojila je najviše glasova na izborima 23. jula, no desni blok predvođen narodnjacima ima 172 zastupnika, a za sastavljanje vlade potrebno je 176 u Parlamentu sa 350 mjesta.

“Kralj nije ustanovio da trenutno postoji dovoljna većina za formiranje vlade”, saopćila je kraljevska kuća.

“Predstavnik Narodne partije je izrazio želju da bude kandidat (…). Narodna stranka je osvojila najviše zastupničkih mjesta”, piše u saopćenju iz palače Zarzuela pored Madrida, prenosi Hina.

Vlada do oktobra ili novi izbori

Ne dobije li Feijoo podršku u Parlamentu, vladu će pokušati sastaviti lider lijeve koalicije i aktuelni premijer Pedro Sanchez.

Lijeva koalicija na čelu s njegovom Španskom socijalističkom radničkom partijom (PSOE) prošle sedmice je dobila većinu glasova u Parlamentu prilikom glasanja o predsjedniku zakonodavnog tijela.

Socijalistička političarka Francina Armengol postala je predsjednica zahavljujući glasovima separatističke partije Zajedno za Kataloniju, koja je bila prevaga u korist lijevog bloka.

To može ukazivati na dobre izglede da Sanchez ponovo bude imenovan na čelo vlade.

Španija do oktobra mora dobiti novu vladu, jer će u protivnom građani na nove parlamentarne izbore.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada