Prvi dan samita BRICS-a bez kineskog predsjednika

Prvi dan završen je sastankom iza zatvorenih vrata, na kojem su čelnici razgovarali o važnim globalnim pitanjima i proširenju organizacije.

Diskusije na samitu sugerišraju da lideri zemalja članica BRICS-a naginju ka otvaranju mogućnosti za članstvo za tri do pet zemalja (Reuters)

Lideri zemalja članica BRICS-a završili su prvi dan samita u Johannesburgu sastankom iza zatvorenih vrata, na kojem su razgovarali o važnim globalnim pitanjima i proširenju organizacije, objavio je Tass, pozivajući se na neimenovani diplomatski izvor, ali na prvoj sjednici samita nije bilo kineskog predsjednika Xija Jinpinga.

“Sastanak, koji je održan u hotelskom kompleksu ‘Summer Place’ iza zatvorenih vrata, nije imao unaprijed dogovoren dnevni red”, rekao je izvor ruske agencije, prenosi Tanjug.

Dodao je da je svaki učesnik mogao pokrenuti bilo koje pitanje za koje je smatrao da treba biti tema razgovora.

Južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa, koji predsjedava samitom, kazao je na putu do sastanka da će se razmatrati mogućnost prijema novih članica u BRICS.

Diskusije na samitu sugerirajuda lideri zemalja članica BRICS-a naginju ka otvaranju mogućnosti za članstvo za tri do pet zemalja.

Zvanične prijave za pridruživanje BRICS-u do utorka su podnijele 22 zemlje.

Nedolazak Xija može značiti da ‘nešto nije uredu’

Proširenje organizacije je na dnevnom redu plenarne sjednice samita koja je zakazana za srijedu ujutro.

Xi Jinping nije se pojavio na prvom samitu u Johannesburgu, a njegov govor je pročitao ministar trgovine Kine.

Iako je doputovao u Južnu Afriku u ponedjeljak navečer, Xi je preskočio prvi dan samita, ali iz njegovog time nije dato nikakvo objašnjenje, piše South Morning China Post.

Generalna direktorica Indo-pacifičkog programa u Njemačkom Maršalovom fondu Bonnie Glaszer napisala je na društvenoj mreži X da bi odsustvo kineskog premijera moglo značiti da nešto nije uredu.

Ranije tokom dana Xi se sastao s Ramaphosom, a očekivalo se da će prisustvovati večeri koju je organizirao njegov domaćin, ali kineski predsjednik se nije pojavio.

Izvor: Agencije