Predsjednik Brazila: Svrha BRICS-a nije izazivati G7 i SAD

Grupa zemalja ekonomija u nastajanju nema namjeru izazivati druge međunarodne koalicije već ‘organizirati’ zemlje ‘globalnog juga’, rekao je Luiz Inacio Lula da Silva.

Luiz Inacio Lula da Silva: Samo se želimo organizirati (Reuters)

Predsjednik Brazila Luiz Inacio Lula da Silva izjavio je u utorak kako da grupa zemalja ekonomija u nastajanju BRICS nema namjeru izazivati druge međunarodne koalicije poput grupe G7 ili Sjedinjenih Američkih Država, već “organizirati” zemlje takozvanog globalnog juga.

“Ne želimo biti protuteža [organizacijama] G7, G20 ili SAD-u”, rekao je on u obraćanju uživo na društvenim mrežama na samitu BRICS-a u Južnoafričkoj Republici.

“Samo se želimo organizirati”, dodao je, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Poticanje trgovine između zemalja u razvoju

Ljevičarski vođa je ponovo branio ideju zajedničke valute za trgovinu između zemalja članica bloka, rekavši da taj potez ne bi bio usmjeren prema “odbijanju” dolara, već poticanju trgovine između zemalja u razvoju njihovim vlastitim valutama.

Kazao je da podržava pridruživanje drugih zemalja BRICS-u, koji trenutno čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i JAR, no pod određenim uvjetima “kako [blok] ne bi postao babilonska kula”.

“Želimo da BRICS bude multilateralna institucija, ne ekskluzivni klub”, rekao je Lula, dodavši da je lično sklon argentinskom članstvu u grupi.

Više od 40 zemalja je pokazalo interes za pridruživanjem BRICS-u, prema južnoafričkim dužnosnicima.

Izvor: Agencije