Požari u Grčkoj odnijeli dva ljudska života

U ponedjeljak navečer izdana je naredba za evakuaciju bolnice u Aleksandropolisu, lučkom gradu na sjeveroistoku Grčke, gdje požari bjesne četvrti dan zaredom.

Volonteri spašavaju građane iz ugroženih područja (EPA)

Grčka se u utorak borila s novim valom smrtonosnih požara, drugim u mjesec dana, koji je već odnio dva života i mnoge stanovnike natjerao na evakuaciju, prenosi Hina.

Nekontrolirani požari haraju na sjeveroistoku zemlje, na otocima Eubeji (blizu Atine) i Kitnosu te u pokrajini Beociji, sjeverno od Atine, praćeni opasnom kombinacijom jakog vjetra i temperatura do čak 41 Celzijevog stepena.

“Imamo devet aktivnih fronti”, rekla je za AFP glasnogovornica vatrogasne službe. “Sličnu smo situaciju imali u julu”, dodala je, misleći pritom na prošli val požara u kojima je poginulo pet ljudi.

U ponedjeljak navečer izdana je naredba za evakuaciju bolnice u Aleksandropolisu, lučkom gradu na sjeveroistoku Grčke, gdje požari bjesne četvrti dan zaredom.

Obalna straža je objavila da je 65 pacijenata evakuirala na trajekt koji je čekao u luci.

Stiže pomoć EU-a

U centru otoka Eubeje naredba za evakuaciju je u ponedjeljak navečer izdana za industrijski grad Nea Artaki, gdje su u požaru oštećene farme peradi i svinja.

Vatra je zaprijetila i nacionalnom parku Dadiji, na sjeveru zemlje, gdje je u ponedjeljak navečer pronađeno truplo, vjerovatno migranta bez isprava.

U ponedjeljak je pronađen mrtav i pastir u Beociji.

Evropska unija je objavila da će poslati dva kanadera stacionirana na Kipru i rumunsku vatrogasnu brigadu putem mehanizma za civilnu zaštitu EU-a.

Iznimno vruće i suho vrijeme, koje pogoduje nastanku požara, nastavit će se u Grčkoj sve do petka, upozorava meteorološka služba.

Izvor: Agencije