Njemačka: Rasprava oko rekordnog broja tražitelja azila

U prvih šest mjeseci ove godine u Njemačkoj je azil zatražilo oko 160.000 osoba što je gotovo dvostruko više nego u istom periodu prošle godine.

U Njemačkoj se posljednjih sedmica razvila i rasprava oko toga treba li vladajuća SPD slijediti primjer svojih danskih stranačkih kolega koji su u Danskoj proveli jednu od najrestriktivnijih useljeničkih politika unutar EU-a (EPA)

U Njemačkoj se razvila rasprava oko odnosa prema tražiteljima azila koji u sve većem broju dolaze u zemlju pri čemu opoziciona demokršćanska Unija CDU/CSU traži zaustavljanje priljeva izbjeglica a stranke vladine koalicije ustraju na poštivanju konvencija o ljudskim pravima.

„Nacionalne blokade i neregulirani uvjeti na vanjskim granicama Evropske unije nisu nikakva alternativa“, rekao je glasnogovornik vladajuće Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) Sebastian Hartmann za dnevnik Die Welt a političarka vladajuće stranke Zeleni Lamya Kaddor rekla je kako nije moguće odustati od zaštite ljudskih prava kako bi se ukinula migracija, prenosi Hina.

Ograničavanje useljavanja

Oni su time reagirali na prijedlog potpredsjednika stranačkog kluba demokršćanske Unije CDU/CSU Jensa Spahna koji je u jednom intervju zatražio pauzu u procesu primitka izbjeglica u Njemačku.

„Njemačkoj je potrebna pauza od potpuno nekontroliranog useljavanja azilanata“, rekao je bivši ministar zdravstva Spahn. On se založio za to da se na nivou Evropske unije dozvoli godišnje 300 do 500 hiljada azilanata koji bi bili raspoređeni po zemljama članicama.

On je ukazao na to da je samo u prvih šest mjeseci ove godine u Njemačkoj azil zatražilo oko 160.000 osoba što je gotovo dvostruko više nego u istom periodu prošle godine.

Spahn je rekao kako integracija osoba koje dolaze iz kriznih područja iziskuje „ogromne napore“ pri integraciji i da pritom dolazi do opterećenja institucija.

Spahna je podržao bivši predsjednik SPD-a Sigmar Gabriel koji je zatražio jasno ograničenje broja useljenika koji u Njemačkoj traže azil.

„Nama je potreban potpuni preokret kad je u pitanju politika useljavanja“, rekao je bivši ministar vanjskih poslova.

I iz Liberalno-demokratske stranke (FDP), trećoj stranci vladajuće koalicije, dolaze signali za ograničavanje useljavanja.

Danski socijaldemokrati kao uzor?

Vodeći član zastupničkog kluba Unije CDU/CSU, Thorsten Frei, pozvao je vladu na čelu s Olafom Scholzom da zajednički s opozicijom reformira trenutni zakon o azilu.

„Mi smo taj zakon već jednom reformisali početkom devedesetih, mislim da to možemo i sada“, rekao je Frei.

Početkom devedesetih SPD je u jeku dolaska velikog broja izbjeglica, prije svega iz zemalja bivše Jugoslavija, podržao Unijinu reformu koja je donijela strožija pravila pri postupku dodjele azila.

Ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser (SPD) se nedavno na nivou EU-a založila za centre na vanjskim granicama Evropske unije u kojima bi se odlučivalo o tome imaju li pojedini tražitelji azila pravo na zaštitu.

U javnosti se posljednjih sedmica razvila i rasprava oko toga treba li vladajuća SPD slijediti primjer svojih danskih stranačkih kolega koji su u toku posljednjih godina u Danskoj proveli jednu od najrestriktivnijih useljeničkih politika unutar EU-a.

Izvor: Agencije