Iran predstavio jurišni dron kojim može napasti Izrael

Dron Mohajer-10 može nositi bojevu glavu od 300 kilograma, letjeti maksimalnom brzinom od 210 kilometara na sat i ima kapacitet od 450 litara goriva.

Bespilotna jurišna letjelica podsjeća na MQ-9 Reaper proizveden u SAD-u (AFP)

Iran je predstavio u utorak novu bespilotnu letjelicu, za koju kaže da je sposobna gađati ciljeve u Izraelu.

Ministarstvo odbrane i logistika oružanih snaga predstavili su Mohajer-10 u sklopu izložbe i ceremonija obilježavanja Dana odbrambene industrije.

Predsjednik Ebrahim Raisi i viši komandanti u vojsci i Korpusu čuvara Islamske revolucije (IRGC) prisustvovali su događaju.

Bespilotna jurišna letjelica, koja podsjeća na MQ-9 Reaper proizveden u SAD-u, također je prikazan u videosnimcima kako uzlijeće sa piste i leti.

Balističke rakete spremne za predaju

Rečeno je da može nositi različite bombe i anti-radarske opreme te provoditi nadzor.

Prema državnim medijima, najnovija verzija Mohajera, koja je prvi put razvijena tokom osmogodišnjeg rata s Irakom 1980-ih, može nositi bojevu glavu od 300 kilograma, letjeti maksimalnom brzinom od 210 kilometara na sat i ima kapacitet od 450 litara goriva.

U medijskim izvještajima piše da dron može putovati bez prestanka na visini od 7.000 metara do 2.000 kilometara, što znači da može stići do Izraela.

Iranski mediji su također objavili poster Mohajer-10 na kojem je prikazan kako leti u oblacima iznad nuklearnih postrojenja Dimona u Izraelu, a iznad njega je na farsiju i hebrejskom jeziku pisalo “Budite spremni za putovanje u kameno doba”.

Stojeći ispred niza velikih projektila i okružen vojnim komandantima, Raisi je tokom ceremonije u utorak objavio da su dvije ranije predstavljene balističke rakete dugog dometa sada spremne za predaju IRGC-u.

To uključuje Haj Qassem, nazvan po generalu Qassemu Soleimaniju, kojeg je SAD ubio u Iraku u januaru 2020. godine, navodno pomoću MQ-9 Reapera, i Khorramshahr, nazvan po gradu čije je ponovno zauzimanje 1982. godine označilo prekretnicu u borbi protiv nakon iračke invazije na Iran.

Za prijateljske odnose sa svim nacijama

“Jučer su nas gledali kao potrošača i državu u potrebi. Danas nas vide kao proizvođača koji može imati mnogo toga za reći u odbrambenoj i vojnoj industriji”, rekao je Raisi.

Obraćajući se grupi zvaničnika Ministarstva odbrane i naučnika, kazao je kako Iran nastavlja tražiti prijateljske odnose sa svim nacijama, ali da neće oklijevati “odsjeći ruku” koja želi napasti Iran.

Predstavljanje dolazi dan nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanyahu okrivio Iran za finansiranje i poticanje napada pucnjavom na Izraelce u Hebronu, na okupiranoj Zapadnoj obali, zajedno s drugim nedavnim napadima na Izraelce.

Izvor: Al Jazeera