Afrička unija suspendovala Niger zbog vojnog puča

AU je pozvala države članice i međunarodnu zajednicu da ne čine nikakve poteze ili akcije koje mogu dati legitimitet nigerskoj vojnoj hunti.

Vojna hunta imenovala je prijelaznog premijera Nigera prema dekretu pročitanom na nacionalnoj televiziji (Reuters)

Afrička unija (AU) suspendovala je Niger iz učešća u svim njenim aktivnostima nakon vojnog puča u toj zemlji, saopšteno je danas iz AU-a, prenosi Tanjug.

U istom saopštenju lideri Nigera se pozivaju da oslobode svrgnutog predsjednika Mohameda Bazuma i da se vrate u svoje kasarne, prenosi Reuters.

AU je pozvala države članice i međunarodnu zajednicu da ne čine nikakve poteze ili akcije koje mogu dati legitimitet nigerskoj vojnoj hunti, i navela da ”snažno odbacuje” miješanje bilo kog aktera ili zemlje van Afrike.

Vijeće za mir i sigurnost AU-a je prihvatio poziv zapadnoafričkog bloka ECOWAS da aktivira rezervne snage za moguću vojnu intervenciju kao i poziv Komisiji AU-a da procijeni ekonomske, socijalne i sigurnosne implikacije raspoređivanja takvih snaga, dodaje se.

Iz ECOWAS-a je ranije saopšteno da su zemlje članice spremne da pošalju trupe u Niger ako diplomatski napori da se obnovi izabrana vlast propadnu.

Predaja vlasti

Ekonomska zajednica zapadnoafričkih država (ECOWAS) odbacila je trogodišnji prelazni plan vojne administracije, koja je preuzela vlast u Nigeru 26. jula, javlja Anadolija.

Abdel-Fatau Musah, ECOWAS-ov sekretar za politička pitanja, mir i sigurnost, izjavio je u intervjuu za BBC da je neprihvatljiv trogodišnji plan tranzicije Abdurrahmanea Tchianija, vođe prelazne Vlade pod nazivom Nacionalni savjet za zaštitu domovine (CNSP) u Nigeru.

Istakao je da je Tchianijev prijedlog samo “dimna zavjesa“ za dijalog i diplomatiju.

“ECOWAS ne prihvata ponovo produženu tranziciju u regionu. Samo trebaju biti spremni da predaju vlast što je prije moguće“, rekao je Musah.

Dodao je da vojska treba da što prije vrati Vladu civilima i fokusira se na njezine ključne odgovornosti, kao što je odbrana teritorijalnog integriteta Nigera.

Abdurrahmane Tchiani je u obraćanju naciji 19. augusta najavio da će tranzicija na civilnu vlast biti završena za najviše tri godine.

Izvor: Agencije