Mediji: Osuđenici pomilovani zbog službe u Ukrajini opet se vraćaju kriminalu

Aktivisti navode kako je do 80.000 zatvorenika vjerovatno regrutirano za rat, te kako se najmanje 20.000 bivših robijaša iz Wagnera vratilo civilnom životu.

Prigožin je u junu tvrdio kako se 32.000 bivših zatvorenika vratilo u Rusiju nakon što je služilo u njegovoj plaćeničkoj grupi (Reuters)

Igor Sofonov, koji je regrutiran da se bori u Ukrajini iz ruskog zatvora gdje je bio zatvoren zbog šverca drogom, vratio se normalnom životu nakon pomilovanja u sklopu dogovora sa ruskom vojskom, piše Moscow Times.

Ovome portalu su Sofonovi poznanici rekli kako ga je vojska „promijenila na bolje“, ali je kratko trajala njegova sloboda. Navodi se kako je ovaj 37-godišnjak uhapšen u augustu zajedno sa još jednim bivšim robijašem Maksimom Bočkarevim (38), a optuženi su da su nožem napali i ubili najmanje šest osoba i zapalili kuću žrtava u selu u sjeverozapadnoj republici Kareliji.

Moscow Times dalje piše kako su ova ubistva, o kojima se mnogo pisalo, izazvala žestoku debatu o tome da li treba dati pomilovanja bivšim zatvorenicima ako pristanu ići u vojsku. Portal dodaje kako u slučaju Sofonova, posljednji boravak u zatvoru nije bio prvi jer je ranije bio osuđen za pokušaj ubistva i pljačku.

Sloboda za vojni angažman

„Mislim da je rat promijenio sve koji su išli tamo, naročito jer je Igor bio na prvoj liniji fronta i bio ranjen. No, ne vjerujem da je kriv. Nije savršen, naročito kada pogledate njegovu prošlost, ali nije bio u stanju provaliti u nečiji dom i ubiti te ljude“, kazala je rodica Sofonova za Moscow Times, tražeći da ostane anonimna.

Sam Sofonov je prošle godine iz ratne zone poslao glasovnu poruku prijatelju u kojoj kaže: „Vidio sam krv i meso. I ja sam ubio. Isto je kao u zatvoru, samo malo drugačije. Ako želiš preživjeti, onda ćeš preživjeti.“

Rusija, u prvom redu plaćenička grupacija Wagner koju predvodi biznismen povezan sa Kremljem Jevgenij Prigožin, pokrenula je kampanju regrutiranja zatvorenika kako bi se povećala brojnost ruskih snaga u Ukrajini od prošlog ljeta. Ako bi služili tamo, zatvorenici bi dobili pomilovanje i uklanjanje dosjea.

Kako navodi aktivistkinja za prava zatvorenika Olga Romanova, do 80.000 zatvorenika je vjerovatno regrutirano za rat, a najmanje 20.000 bivših robijaša iz Wagnera se vratilo civilnom životu. Prigožin je naveo čak i veće brojeve – u junu je tvrdio kako se 32.000 bivših zatvorenika vratilo u Rusiju nakon što je služilo u njegovoj plaćeničkoj grupi.

Sofonovov slučaj, ako bude proglašen krivim, neće biti prvo krivično djelo oslobođenih zatvorenika.

Brojni zločini

Demjan Kevorkjan (31), kojeg je navodno regrutirao Wagner dok je služio 18-godišnju zatvorsku kaznu zbog razbojništva, ilegalne prodaje oružja, pljačke i otimačine, uhapšen je u maju pod sumnjom da je ubio dvoje ljudi u ruskoj jugozapadnoj regiji Krasnodar. Kada je uhapšen, Kevorkjanu je bilo ostalo 11 godina zatvora.

Tijela ubijenih – zabavljača Kirila Čubka (37) i Tatjane Mostijko (19) – nađena su četiri dana nakon ubistva u improviziranim grobovima. Policija navodi kako je uz Kevorkjana uhapšeno još dvoje osumnjičenih.

U regiji Volgograd, zatvorenik koji je dobio pomilovanje Aleksej Hlebnikov, a koji je bio dio Wagnera, navodno je stavljen na federalnu listu traženih osoba zbog silovanja 13-godišnje djevojčice, ove sedmice je objavio portal V1.ru.

Drugi borac Wagnera, Ivan Rosomahin koji je služio 14-godišnju kaznu zatvora zbog ubistva i pljačke, oslobođen je ovog ljeta nakon što se borio u Ukrajini, i to 10 godina ranije od izrečene kazne. U martu je uhapšen pod sumnjom da je ubio 85-godišnjeg penzionera u selu Novi Burec, regija Kirov. Samo nekoliko dana prije ubistva, žitelji su vlastima iznijeli brige za sigurnost zbog povratka ovakvih vojnika u društvo.

Žitelji drugih ruskih regija gdje su se bivši robijaši vratili iz rata izražavaju strahove. U Sjevernoj Osetiji (Kavkaz) bivši policajac Vadim Tehov, osuđen na 16 godina zatvora zbog brutalnog ubistva bivše supruge, dobio je pomilovanje zbog vojne službe u Ukrajini. Rodbina bivše supruge se žalila tužiteljima nakon njegovog oslobađanja.

Izvor: Agencije