Kim Jong Un nagledao testiranje krstareće rakete na ratnom brodu

Testiranje je izvršeno u vrijeme kada su SAD i Južna Koreja započeli godišnje manevre koje Pjongjang tretira kao probu pred rat.

Kim Jong Un prati ispaljivanje rakete (AFP)

Sjevernokorejski lider Kim Jong Un nadgledao je testiranje strateške krstareće rakete u vrijeme kada su Sjedinjene Američke Države i Južna Koreja započeli godišnje manevre koje Pjongjang tretira kao probu pred rat.

Testiranje rakete se desilo u vrijeme Kimove posjete mornaričkoj jedinici na istočnoj obali Sjeverne Koreje, objavila je državna novinska agencija KCNA u ponedjeljak, zajedno sa fotografijom na kojoj se vidi lider kako stoji na palubi broda okružen oficirima.

Druga fotografija pokazuje Kima kako posmatra ispaljivanje rakete.

Agencija KCNA nije objavila datum putovanja niti dala više detalja o raketi.

‘Štit slobode’

Lansiranje je bilo sa ciljem potvrde “borbene funkcije broda i njegovih raketnih sistema”, kao i poboljšanja sposobnosti mornara da izvrše “ofanzivnu misiju u stvarnom ratu”, navodi KCNA i dodaje: “Brod je brzo pogodio metu bez greške.”

Kim je pohvalio posadu broda zbog održavanja “visoke mobilnosti i jake udarne moći i stalne spremnosti za borbu u iznenadnim situacijama”.

Ovaj izvještaj državnih medija je objavljen nekoliko sati nakon početka manevara “Ulchi Štit Slobode” SAD-a i Južne Koreje, u kojima učestvuju deseci hiljada vojnika iz dvije države, te koji imaju za cilj unapređenje zajedničkog odgovora na razvoj sjevernokorejskih nuklearnih i raketnih prijetnji.

Izvor: Agencije