HRW: Saudijski graničari ubili stotine migranata

Tijela mrtvih ili teško ranjenih migranata, uglavnom iz Etiopije, uočena su na satelitskim snimcima i objavama na društvenim mrežama s granice.

Hiljade migranata iz Etipije preko Jemena pokušava pobjeći u Saudijsku Arabiju (Reuters)

U periodu između marta 2022. i juna 2023. saudijski graničari su ubili stotine etiopskih migranata koji su pokušavali da pređu granicu iz Jemena u kraljevstvo bogato naftom, navodi se u novom izvještaju Human Rights Watcha (HRW) objavljenom u ponedeljak, javlja AFP.

Izvještaj dolazi dok Saudijska Arabija provodi politiku protiv migranata kod kuće i kampanju za jačanje svog imidža u inostranstvu, prenosi Fena.

Stjenovita, planinska regija oko Sadae, grada u sjevernom Jemenu, odmah uz saudijsku granicu,  pretvorila se u smrtonosni teren, prema grupama za ljudska prava.

Tijela mrtvih ili teško ranjenih migranata, uglavnom iz Etiopije, uočena su na satelitskim snimcima i objavama na društvenim mrežama s granice, dajući mučna svjedočanstva o zlostavljanjima, navodi se u najnovijem izvještaju Human Rights Watcha, organizacije sa sjedištem u New Yorku.

Brojne optužbe

„Pucali su na nas kao kiša“, navodi se u izvještaju HRW-a objavljenog u ponedjeljak, koji bilježi raširene zloupotrebe počinjene na jemensko-saudijskoj granici između marta 2022. i juna 2023. godine.

„Saudijski graničari su koristili eksplozivno oružje i pucali na ljude iz neposredne blizine, uključujući žene i djecu, u obrascu koji je široko rasprostranjen i sistematičan. Ako su počinjena kao dio politike saudijske vlade za ubijanje migranata, ova ubistva bi bila zločin protiv čovječnosti“, navodi se u izvještaju.

Proteklih nekoliko mjeseci raste broja izvještaja o teškim kršenjima ljudskih prava na putu migracija poznatom kao “Istočni put” ili “Jemenski put”, koji se proteže od Roga Afrike, preko Adenskog zaljeva, kroz Jemen do Saudijske Arabije.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada