ECOWAS odbacio plan trogodišnje tranzicije u Nigeru

Iz Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država su poručili da vojska treba da što prije vrati Vladu civilima i fokusira se na njezine ključne odgovornosti.

Pripadnici ECOWAS-a spremni su i na vojnu intervenciju u Nigeru (EPA)

Ekonomska zajednica zapadnoafričkih država (ECOWAS) odbacila je trogodišnji prelazni plan vojne administracije, koja je preuzela vlast u Nigeru 26. jula, javlja Anadolija.

Abdel-Fatau Musah, ECOWAS-ov sekretar za politička pitanja, mir i sigurnost, izjavio je u intervjuu za BBC da je neprihvatljiv trogodišnji plan tranzicije Abdurrahmanea Tchianija, vođe prelazne Vlade pod nazivom Nacionalni savjet za zaštitu domovine (CNSP) u Nigeru.

Istakao je da je Tchianijev prijedlog samo “dimna zavjesa“ za dijalog i diplomatiju.

Predaja vlasti

“ECOWAS ne prihvata ponovo produženu tranziciju u regionu. Samo trebaju biti spremni da predaju vlast što je prije moguće“, rekao je Musah.

Dodao je da vojska treba da što prije vrati Vladu civilima i fokusira se na njezine ključne odgovornosti, kao što je odbrana teritorijalnog integriteta Nigera.

Abdurrahmane Tchiani je u obraćanju naciji 19. augusta najavio da će tranzicija na civilnu vlast biti završena za najviše tri godine.

Izvor: Agencije