Britanska medicinska sestra osuđena na doživotni zatvor zbog ubistva beba

Britanska medicinska sestra osuđena je na doživotni zatvor bez mogućnosti pomilovanja zbog ubistva sedam beba i pokušaja ubistva šest drugih u britanskoj bolnici u kojoj je radila.

Lucy Letby (33) dobila je doživotnu kaznu od strane Krunskog suda u Manchesteru u sjevernoj Engleskoj, što znači da nikada neće biti puštena (Reuters)

Britanska medicinska sestra osuđena je na doživotni zatvor bez mogućnosti pomilovanja zbog ubistva sedam beba i pokušaja ubistva šest drugih u britanskoj bolnici u kojoj je radila, piše CNN.

Lucy Letby (33) odbila se pojaviti na optuženičkoj klupi na sudu u Manchesteru u sjevernoj Engleskoj, što je potaknulo pozive da se promijene zakoni kako bi optuženici morali prisustvovati ročištima za izricanje kazne.

U petak je porota proglasila krivom u slučaju koji je užasnuo zemlju i čime je postala najveći britanski serijski ubica djece u posljednje vrijeme.

Premijer Rishi Sunak u ponedjeljak je osudio Letby jer se nije pojavila na sudu. “Mislim da je kukavički da se ljudi koji počine takve užasne zločine ne suoče sa svojim žrtvama i ne čuju iz prve ruke utjecaj koji su njihovi zločini imali na njih i njihove porodice i voljene”, izvijestila je PA Media.

Dugo ostala neotkrivena

“Tražimo i pokušavamo promijeniti zakon kako bismo osigurali da se to dogodi i to je nešto što ćemo iznijeti u dogledno vrijeme.”

Letby je ubijala bebe o kojima se brinula puštajući im zrak u krv i želudac, prehranjujući ih mlijekom, fizički ih napadajući i trovajući ih inzulinom, rečeno je u petak na sudu.

Optužbe protiv Letby i njena kasnija osuda pokrenule su vladinu istragu o tome kako je tako dugo uspjela ostati neotkrivena.

Potajno je napala 13 beba na neonatalnom odjelu u bolnici Grofica od Chestera između 2015. i 2016, objavilo je u petak britansko državno tužiteljstvo (CPS).

Tužitelji su tvrdili da je Letbyna namjera bila ubiti bebe dok je svoje kolege zavaravala da vjeruju da postoji prirodan uzrok smrti.

Izvor: Agencije