Australija će od SAD-a kupiti više od 200 projektila Tomahawk

Australija će biti samo jedna od tri nacije, uz SAD i Veliku Britaniju koje će imati rakete čiji je domet 1.500 kilometara.

Ovim projektilima zrak-zemlja raspolagat će flota borbenih aviona Kraljevskog australskog ratnog zrakoplovstva (EPA)

Australska vlada u ponedjeljak je najavila kupovinu više od 200 krstarećih projektila Tomahawk od SAD-a za potrebe Kraljevske australske mornarice, za šta će izdvojiti oko 830 miliona američkih dolara, javlja Hina.

Australija će biti samo jedna od tri nacije, uz Sjedinjene Američke Države i Veliku Britaniju koje će imati rakete čiji je domet 1.500 kilometara.

Prema riječima australskog ministra odbrane Richarda Marlesa, projektili dugog dometa i drugo vođeno oružje ključni su u novoj eri geopolitičkih preokreta i rizika.

“Ulažemo u sposobnosti koje naše odbrambene snage trebaju kako bi naše protivnike držale u opasnosti dalje od naših obala i kako bi Australce držale sigurnima u složenom i neizvjesnom svijetu u kojem danas živimo”, izjavio je u ponedjeljak Marles.

Flota borbenih aviona

Osim toga, vlada u Canberri odobrila je kupovinu više od 60 proturadarskih projektila povećanog dometa.

Ovim projektilima zrak-zemlja raspolagat će flota borbenih aviona Kraljevskog australskog ratnog zrakoplovstva.

Nedavna procjena odbrane naglasila je potrebu da Australija bude u stanju držati protivnika u opasnosti dalje od australskih obala, razvijanjem sposobnosti preciznih udara na udaljene ciljeve, navodi se u saopćenju.

Ministar odbrambene industrije Pat Conroy rekao je da Australija također planira izgraditi svoje domaće kapacitete za proizvodnju dalekometnih projektila.

SAD, Britanija i Australija 2021. pokrenule su sigurnosni savez pod nazivom AUKUS, a ime dolazi od kratica za te tri zemlje.

Izvor: Agencije