UN: U Palestini ove godine povrijeđeno 77 zdravstvenih radnika

Evropska unija pozvala je Izrael da plati odštetu zbog škole koju je srušio u regiji Ayn Samiyah na okupiranoj Zapadnoj obali.

Ujedinjenin narodi su pružili pomoć za 1.600.000 Palestinaca (Reuters)

Koordinatorica Ujedinjenih naroda za humanitarna pitanja u Palestini Lynn Hastings izjavila je kako je u prvih sedam mjeseci ove godine na palestinskim teritorijama pod izraelskom okupacijom 77 zdravstvenih radnika povrijeđeno, a 30 kola Hitne pomoći oštećeno.

Povodom Svjetskog dana humanitarnih pitanja uputila je saopćenje o humanitarnoj situaciji i pružanja pomoći u Palestini.

Istakla je kako je UN pružio humanitarnu pomoć za 1.600.000 Palestinaca uprkos izraelskoj okupaciji, ograničenom pristupu i sukobu koji je u toku.

Naglasila je da osoblje UN-a djeluje u opasnim područjima usred oružanog sukoba radi liječenja ranjenih.

Napominjući da je za 2,1 milion Palestinaca potrebna humanitarna pomoć na palestinskim teritorijama pod izraelskom okupacijom, Hastings je rekla da vrlo važno dostaviti pomoći ljudima u potrebni bez obzira na okolnosti.

EU traži odštetu za srušenu školu

Evropska unija pozvala je Izrael da plati odštetu zbog škole koju je srušio u regiji Ayn Samiyah na okupiranoj Zapadnoj obali.

Delegacija EU-a za Palestinu uputila je saopćenje o rušenju škole u regiji Ayn Samiyah u kojem se navodi kako su zaprepašteni rušenjem škole koja je izgrađena finansijskom podrškom EU-a.

Upućen je apel Izraelu da nadoknadi novčani iznos potrošen za izgradnju škole, prenosi Anadolija.

U saopćenju, u kojem se ne navode informacije o tome koliko je od Izraela zatraženo da plati nadoknadu, istaknuto je da Izrael mora poštovati prava na obrazovanje palestinske djece.

Izrael je u petak srušio školu u naselju Ayn Samiyah na Zapadnoj obali.

Izvor: Agencije