Lider nigerske hunte: Tranzicija do tri godine

Tchiani Abdourahmane kaže da će u naredih 30 dana biti formulisani ‘konkretni prijedlozi’ u cilju postavljanja ‘temelja novog ustavnog uređenja’.

Generalov govor uslijedio je nakon posjete delegacije ECOWAS-a u potrazi za mirnim rješenjem krize (AFP)

General Abdourahmane Tchiani, koji je došao na vlast nakon vojnog udara u Nigeru, poručio je da ne namjerava “konfiscirati vlast” i da prelazni period ne može biti duži od tri godine.

Upozorio je strane zemlje na pripreme za vojnu intervenciju usmjerenu na njegovu zemlju, prenosi Tanjug.

“Nemamo ambiciju konfiscirati vlast. Ali, ako bi se izvršio napad na nas, to ne bi bio prelazni period u koji neki ljudi vjeruju”, ​​rekao je Tchiani u televizijskom obraćanju dan nakon odluke Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država (ECOWAS) da počne s pripremama za oružanu intervenciju.

U desetominutnom govoru je Tchiani najavio pokretanje “nacionalnog dijaloga” i potvrdio da će u naredih 30 dana biti formulisani “konkretni prijedlozi” u cilju postavljanja “temelja novog ustavnog uređenja”.

Potraga za mirnim rješenjem krize

Tchianijev govor dolazi nakon posjete delegacije ECOWAS-a, u potrazi za mirnim rješenjem krize.

“ECOWAS se sprema napasti Niger tako što će uspostaviti okupatorsku vojnu vlast, u saradnji s nekom stranom vojskom”, kazao je Tchiani, ne navodeći o kojoj stranoj zemlji je riječ.

Osudio je “ilegalne i nehumane” sankcije ECOWAS-a.

Niger je od 30. jula pod teškim finansijskim i trgovinskim sankcijama koje je uveo ECOWAS, zahtijevajući da se na vlast vrati svrgnuti predsjednik Mohamed Bazoum, koji je u zarobljeništvu od puča 26. jula.

Izvor: Agencije