FP: Mogu li Rusija i Kina oživjeti BRICS?

Globalni jug žudi za alternativom svjetskom poretku kojim dominira Zapad, odnosno SAD, ali grupa BRICS možda nije dorasla tom zadatku, piše ‘Foreign Policy’.

Za Rusiju je samit u Johannesburgu prilika da pokaže da joj Zapad više nije potreban, piše FP

Sljedeći test da li glavni američki protivnici mogu narušiti njenu ulogu vodeće svjetske supersile doći će u obliku velikog diplomatskog sastanka u Južnoj Africi, pišu Robbie Gramer i Christina Lu u članku objavljenom u Foreign Policyju (FP).

Naredne sedmice će se čelnici takozvane grupe BRICS, koju čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika, sastati u Johannesburgu na velikom samitu, na kojem Moskva i Peking žele učvrstiti protutežu međunarodnom sistemu koji predvodi Zapad.

I Rusija i Kina žele oživjeti BRICS kako bi pokazale svijetu da postoje alternative za šarolike saveze i institucije koje predvodi SAD, a koji su dominirali globalnim poslovima desetljećima.

Ekonomska previranja širom svijeta

Bez sumnje, postoji sve izraženiji apetit među drugim državama za alternativnim sistemom onome koji predvode SAD: 40-ak država, od Argentine, preko Saudijske Arabije do Kazahstana, izrazilo je interes za pridruživanje BRICS-u, dok je više od 67 svjetskih čelnika i uglednika pozvano na samit iduće sedmice.

“Globalni jug će pomno pratiti samit grupe BRICS sljedeće sedmice, u nadi da će rastuća grupacija globalnih i srednjih sila postići određeni napredak u popunjavanju značajnih praznina koje je ostavila američka loša globalna uprava“, kazao je Sarang Shidore, direktor programa za globalni jug u ekspertskoj organizacije Quincy Institut.

Čak i dok se ekonomije tržišta u usponu oporavljaju od šokova pandemije i ruskog rata u Ukrajini, Washington je ponudio malo podrške.

Umjesto toga, provodio je agresivnu kampanju povećanja kamatnih stopa, koja je pogoršala ekonomska previranja širom svijeta.

Samit koji će biti održan naredne sedmice vraća se na dane Bandunške konferencije, na kojoj se 29 vlada iz Azije, Afrike i Bliskog istoka okupilo tokom Hladnog rata i položilo temelje za pokret nesvrstanih.

Veoma različiti nacionalni interesi

Kao i tada, tako i danas, BRICS služi kao alternativa, iako tek započeta, kao napor da se suprotstavi sadašnjem hegemonu – iako je kompliciraju članstvo Kine i Rusije.

“BRICS je iskoristio zahtjev koji nije zadovoljen na drugoj strani“, kaže Rebecca Ray, viša istraživačica u Centru za globalnu razvojnu politiku na Univerzitetu u Bostonu, koja je primijetila da države koje nisu ni zatražile članstvo prisustvuju samitu u Johannesburgu.

“Pitanje je: kakvu ulogu oni žele za sebe u odgovoru na to?“

Još nema jasnog odgovora.

Stručnjaci ne očekuju da će se odgovor pojaviti na predstojećem samitu, s malo detalja koji su objavljeni o dnevnom redu ili stvarnim mogućim rezultatima.

Stvar dodatno komplicira činjenica da države članice BRICS-a imaju veoma različite nacionalne interese, a čini se da su neodređeni prijedlozi o proširenju bloka i ekonomskog utjecaja predodređeni za greške.

Indija i Kina su u zavadi; Južna Afrika je u diplomatski veoma teškoj poziciji, zbog veza s Rusijom usred rata u Ukrajini; Brazil nije stao u odbranu Rusije uprkos svemu i uprkos vanojskoj politici koju historijski karakterizira nesvrstanost.

Putinov strah od hapšenja i slanja u Hag

Sve države članice BRICS-a, čak i Kina, suočavaju se s ekonomskim izazovima, koji čine bilo kakve buduće planove da se izazove mjesto grupe od sedam članica koju predvodi Amerika na vrhu globalne ekonomije više pustim snovima nego stvarnošću.

Ova grupa je trenutno u “povoljnoj poziciji, gdje ispunjava svoju ulogu, pomaže članicama da obuzdaju SAD do izvjesne mjere [i] jača veze unutar BRICS-a“, kazao je Oliver Stuenkel, profesor na Školi za međunarodne odnose na brazilskom Fundacao Getulio Vargasu.

“Ali, mislim da će, ako bude ambicioznijih projekata, to neizbježno izvršiti pritisak na ovu grupu i iznijeti na vidjelo njene razlike.“

Za Rusiju je samit grupe BRICS prilika da pokaže da joj Zapad više nije potreban nakon napora Zapada da izolira Moskvu na svjetskoj sceni zbog njenog krvavog rata u Ukrajini.

Ali, ta prilika dolazi uz nezgodnu fusnotu: ruski predsjednik Vladimir Putin više samitu ne prisustvuje lično, jer je za njim raspisan nalog Međunarodnog krivičnog suda (ICC) za hapšenje zbog ratnih zločina počinjenih u Ukrajini.

Kina ne brine, u najboljoj je situaciji

Južna Afrika, kao članica ICC-a, bila bi zakonski obavezna postupiti u skladu s nalogom za hapšenje.

Kina se, u međuvremenu, želi postaviti kao de facto lider globalnog juga i prijatelj kojeg biraju države širom svijeta koje smatraju da ih je potcijenio ili ostavio Washington i njegovi najmoćniji saveznici u Evropi i Aziji.

Peking odavno lobira za proširenje ove grupe, iako su njegove ambicije izazvale negativne reakcije drugih članica BRICS-a.

“Kina je jedina država koju ne brine razvodnjavanje prestiža BRICS-a“ širenjem ove grupe, tako da uključuje više članica, kazao je Stuenkel.

“Za Kinu mislim da stvarno ima smisla širiti se tako da BRICS može postati element u više kinesko centričnom poretku – sistemu različitih struktura koji predvodi Kina, poput inicijative ‘Jedan pojas, jedan put’; Azijske infrastrukturne investicione banke; [i] BRICS banke“, rekao je on, misleći na vodeći kineski globalni program ulaganja u infrastrukturu, multilateralnog zajmodavca kojeg podržavaju Kinezi i novonastalu banku za razvoj koju su zemlje BRICS-a osnovale prije nešto manje od deset godina.

‘Valuta BRICS-a je smiješna i apsurdna’

Ipak, Pekingu je bilo teže privući ostale članice BRICS-a, dodatno potcrtavajući njihove suprotstavljene vizije o budućnosti ove grupe.

Ideja o širenju brine Indiju i Brazil posebno, obje zemlje se ponose ekskluzivnošću ove grupe i plaše se da će otvorena vrata umanjiti njen prestiž.

“Brazil je veoma ponosan na svoje čalnstvo u BRICS-u. Ako ste dio veoma ekskluzivnog kluba, logično je da ne želite da klub postane otvoren za sve“, kazao je Stuenkel.

Jedan od glavnih prijedloga koji su neki lideri iznijeli uoči samita je razvoj zajedničke valute BRICS-a za zaštitu od američkog dolara, iako to nije na dnevnom redu samita i stručnjaci su vrlo skeptični prema tom planu.

Ekonomista Jim O’Neill, koji je prvi skovao termin BRICS 2001, nazvao je ideju o valuti BRICS-a “smiješnom“ i “apsurdnom“ ranije ove sedmice.

“Ideja da pet država s veoma različitim interesima i putanjama mogu nekako formirati dovoljno koherentan savez da prošire članstvo i iznesu ovu nerazboritu ideju o BRICS valuti meni se čini zaista slabo vjerovatnom“, kazao je J. Peter Pham, bivši američki diplomatski izaslanik za afričke regije za vrijeme administracije Donalda Trumpa.

Kako smanjiti ovisnost o dolaru

“Ne očekujem ništa značajno od ovog samita, osim ako pomanjkanje konkretnog samo po sebi smatrate politički značajnim.“

Ipak, čak i bez zajedničke valute, Peking je iskoristio grupu BRICS kako bi pojačao dugogodišnje nastojanje da internacionalizira renminbi i smanji ovisnost o dolaru.

Uoči samita BRICS-a sve veći broj zemalja, uključujući Brazil i Argentinu, koristio je renminbi u trgovini kako bi se izborio sa nedostatkom dolara i zadobio naklonost Pekinga.

Ovi napori će se nastaviti dugo nakon Johannesburga, a očekuje se da će zemlje BRICS-a na samitu razmotriti kako povećati upotrebu lokalnih valuta u trgovini.

‘Moguće samo u svijetu fantazije’

Također će razgovarati o potencijalnom zajedničkom platnom sistemu i komitetu fokusiranom na zajedničku valutu – iako stručnjaci ne očekuju nikakve izazove za postojeću globalnu finansijsku arhitekturu.

Priča o zajedničkoj valuti BRICS-a je “zapravo odraz želje nekih segmenata svijeta da imaju neku protutežu SAD-u, američkoj ekonomiji, dolaru“, kazao je Daniel McDowell, stručnjak za međunarodnu političku ekonomiju sa Univerziteta u Sirakuzi.

“Mislim da je većina ovoga moguća samo u svijetu fantazije, jer ne vidim svijet u kojem će se to zaista ostvariti na način kojem se neki ljudi nadaju.“

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada