Anketa: Dvije trećine Nijemaca želi novu vladu

Ukupno 64 posto ispitanih smatra da bi promjena vlade bila dobra za Njemačku, rad kancelara kritizira 70 posto Nijemaca.

Olaf Scholz: Samo 22 posto ispitanih htjelo bi zadržati aktuelnu koalicijsku vladu (Reuters)

Gotovo dvije trećine njemačkih građana želi novu vladu, prema anketi objavljenoj nedugo nakon što je većina rekla da nije zadovoljna radom kancelara Olafa Scholza i njegovom koalicijskom vladom u drugoj anketi.

Čak 64 posto ispitanih smatra da bi promjena vlade bila dobra za Njemačku, pokazuju rezultati ankete koju je INSA provela za nedjeljno izdanje Bilda, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

Samo njih 22 posto htjelo bi zadržati aktuelnu koalicijsku vladu, koju čine Scholzova Socijaldemokratska partija (SPD), Zeleni i Liberalno demokratska partija (FDP).

Forschungsgruppe Wahlen proveo je anketu Politbarometer za njemački javni servis ZDF, koja je pokazala da 51 posto Nijemaca nije zadovoljno Scholzovim učinkom na funkciji kancelara, a 58 posto njih smatra da koalicijska vlada loše radi svoj posao.

SPD ima 18 posto podrške

Nova anketa pokazuje da je opada zadovoljstvo Scholzom i SPD-om, a sada je 70 posto ispitanika nezadovoljno njegovim radom, što je povećanje od 10 postotnih bodova u usporedbi s anketom prije četiri sedmice.

Prema anketi nedjeljnog izdanja Bilda, SPD povećava zaostajanje za desničarskom Alternativom za Njemačku (AfD) i sada ima tek 18 posto podrške, dva postotna boda manje nego prošle sedmice, dok je AfD ostao na 21 posto

Opozicioni konzervativni blok Kršćansko demokratska unija / Kršćansko socijalna unija (CDU / CSU) ima 27 posto podrške, Zeleni 14 posto, a FDP osam posto.

Ljevičarska stranka Die Linke ostala je nepromijenjena na pet posto.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada