Vojska Tajvana: Istrage zbog špijunaže u korist Kine

Tajvanska vojska je najavila da namjerava da pojača obavještajne aktivnosti usmjerene protiv neprijateljske špijunaže.

Kina, koja Tajvan smatra dijelom svoje suverene teritorije, posljednjih godina provodi kontinuirane akcije špijunaže, s ciljem da podrije vojsku Tajvana kojom demokratski upravlja civilno rukovodstvo (Reuters)

Tajvanska vojska je najavila u srijedu da namjerava da pojača obavještajne aktivnosti usmjerene protiv neprijateljske špijunaže.

Potvrdila je da je uhapšen tajvanski potpukovnik Hsiao zbog sumnje da je odavao vojne tajne “stranim silama,  uključujući Kinu”, prenijela je zvanična Centralna novinska agencija (CNA).

U izvještaju se navodi da je u toku istraga nekoliko bivših vojnih oficira i nekoliko državnih službenika, koji se sumnjiče da su špijunirali u korist Kine, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Akcije špijunaže

Kina, koja Tajvan smatra dijelom svoje suverene teritorije, posljednjih godina provodi kontinuirane akcije špijunaže, s ciljem da podrije vojsku Tajvana kojom demokratski upravlja civilno rukovodstvo, naveo je Reuters.

Potpukovnik osumnjičen za špijunažu bio je raspoređen u komandi vazduhoplovstva i specijalnih snaga, zbog čega su istražitelji u okviru istrage ove sedmice pretresli štab ove komande u gradu Taoyuanu, na sjeveru otoka.

U zvaničnom saopštenju tajvanskog ministarstva odbrane se navodi da su vlasti došle do “konkretnih dokaza” o nezakonitim radnjama.

Izvor: Agencije