U porastu napadi na izbjeglička skloništa u Njemačkoj

Broj politički motiviranih napada na skloništa za izbjeglice u Njemačkoj u stalnom je porastu od početka prošle godine, u koje su često umiješani ekstremno desničarski aktivisti.

Policija je u prvoj polovini 2022. godine zabilježila 52 politički motivirana zločina u skloništima za izbjeglice i migrante, s povećanjem od 71 u drugoj polovini (Reuters)

Broj politički motiviranih napada na skloništa za izbjeglice u Njemačkoj u stalnom je porastu od početka prošle godine, pri čemu je u prvoj polovini ove godine prijavljeno 80 napada, uglavnom u koje su umiješani ekstremno desničarski aktivisti.

Njemačka vlada je saopćila da ima izvještaja o 80 politički motiviranih napada u prvoj polovini ove godine u kojima je sklonište za izbjeglice bilo mjesto zločina ili direktna meta napada, objavila je u srijedu Njemačka novinska agencija (DPA), prenosi Anadolija.

Od toga, 74 su navodno počinili osumnjičeni desničari, uz dva krivična djela vezana za fenomen “strane ideologije”. U jednom slučaju, policija je zločin klasificirala kao “vjersku ideologiju”.

Napadi na migrante i izbjeglice

Policija je u prvoj polovini 2022. godine zabilježila 52 politički motivirana zločina u skloništima za izbjeglice i migrante, s povećanjem od 71 u drugoj polovini.

Prema podacima njemačke vlade, 39 osoba, uključujući četvero djece, povrijeđeno je u napadima koji su počinjeni nad tražiocima azila i izbjeglicama u skloništima u drugom kvartalu 2023. godine.

Reagirajući na najnovije brojke koje je objavila vlada, glasnogovornica stranke Ljevica o pitanjima izbjeglica Clara Buenger nazvala ih je “alarmantnim”.

“Alarmantno je da ljudi koji ovdje traže zaštitu tako često doživljavaju nasilje, neprijateljstvo i isključenost”, kazala je Buenger.

Njemačka je svjedočila rastućem rasizmu posljednjih godina, potaknutog propagandom ekstremno desničarskih grupa i stranaka, koje su iskoristile izbjegličku krizu i pokušale podstaknuti strah od migranata.

Izvor: Agencije