Tim međunarodnih stručnjaka: Ruske snage mučile i seksualno zlostavljale zatvorenike u Ukrajini

Veliki broj zatvorenika držanih u improviziranim pritvorskim centrima pod ruskom okupacijom u južnoj Ukrajini bili su mučeni i seksualno zlostavljani, navodi tim međunarodnih stručnjaka.

Ukrajinske vlasti razmatraju više od 97.000 izvještaja o ratnim zločinima i podigle su optužnice protiv 220 osumnjičenih pred domaćim sudovima (Reuters)

Veliki broj zatvorenika držanih u improviziranim pritvorskim centrima pod ruskom okupacijom u južnoj Ukrajini bili su mučeni i seksualno zlostavljani, navodi u srijedu tim međunarodnih stručnjaka u sažetku svojih najnovijih otkrića.

Mobilni pravni tim, koji je osnovala međunarodna humanitarna pravna kompanija Global Rights Compliance, sarađivao je s ukrajinskim tužiteljima za ratne zločine u regiji Herson otkako je vraćena u novembru, nakon više od osam mjeseci pod kontrolom Rusije, prenosi Hina.

Ukrajinske vlasti razmatraju više od 97.000 izvještaja o ratnim zločinima i podigle su optužnice protiv 220 osumnjičenih pred domaćim sudovima. Visokopozicioniranim počiniteljima moglo bi se suditi na Međunarodnom kaznenom sudu (ICC) u Haagu, koji je već tražio hapšenje ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Kremlj je dosljedno poricao optužbe o ratnim zločinima u Ukrajini koje su počinile snage koje sudjeluju u “specijalnoj vojnoj operaciji” za koju ruske vlasti navode da je pokrenuta kako bi “denacificirala” susjeda i zaštitila Rusiju.

Posljednji izvještaj Mobilnog pravnog tima, kojeg su finansirali Britanija, Evropska unija i Sjedinjene Američke Države, analiziralo je 320 slučajeva i iskaze svjedoka na 35 lokacija u regiji Herson.

Od pregledanih iskaza žrtava, “43 posto je eksplicitno spomenulo praksu mučenja u pritvorskim centrima, navodeći seksualno nasilje kao uobičajenu taktiku koju su im nametnuli ruski čuvari”, stoji u saopćenju.

U maju su ukrajinski tužitelji pokrenuli svoj prvi slučaj zbog navodne deportacije desetaka siročadi iz Hersona, optužujući ruskog političara i dvojicu osumnjičenih ukrajinskih saradnika za ratne zločine. Nisu komentirali najnovija otkrića o mučenju.

Mučenje vodom, batinanje

Reuters je u januaru izvijestio o razmjerima navodnog mučenja u Hersonu. Ukrajinske vlasti su tada rekle da je gotovo 200 ljudi navodno bilo nezakonito zatočeno. Preživjeli su rekli Reutersu o taktici mučenja, uključujući elektrošokove i gušenje vodom uz simuliranje utapanja.

U to vrijeme Kremlj i rusko ministarstvo odbrane nisu odgovorili na Reutersova pitanja, uključujući pitanja o navodnom mučenju i nezakonitim pritvaranjima.

“Pravi razmjeri ruskih ratnih zločina ostaju nepoznati”, rekla je Anna Mikitenko, viša pravna savjetnica u Global Rights Compliance, o najnovijim nalazima o mučenju.

“Ali ono što sa sigurnošću možemo reći jest da će psihološke posljedice ovih okrutnih zločina nad ukrajinskim narodom biti urezane u njihovom umu godinama koje dolaze.”

Najmanje 36 žrtava s kojima su razgovarali tužitelji spomenulo je korištenje elektrošokova tokom ispitivanja, često genitalnog strujnog udara, kao i prijetnje genitalnim sakaćenjem. Jedna je žrtva bila prisiljena svjedočiti silovanju druge zatočenice, navodi se u izvještaju.

Najčešće su mučenju podvrgavani pripadnici vojnog osoblja, utvrdio je pravni tim istražitelja, ali i pripadnici policije, volonteri, aktivisti, vođe zajednice, medicinski radnici i učitelji. Tehnike mučenja koje su se najčešće koristile bile su gušenje vodom uz simuliranje utapanja, teška premlaćivanja i prijetnje silovanjem, pokazalo je istraživanje.

Sve u svemu, dokazi iz oslobođenih pritvorskih centara “sugeriraju da Putinov plan za istrebljenje ukrajinskog identiteta uključuje niz zločina koji asociraju na genocid”, rekao je britanski advokat Wayne Jordash, koji je bio na čelu tima.

Izvor: Agencije