Rio de Janeiro: Najmanje devet mrtvih u policijskoj raciji

Najmanje su 33 osobe do sada ubijene u drugim policijskim operacijama u posljednjih pet dana širom Brazila.

U Riju je pucnjava počela u zoru u Penhi, području favela na sjeveru grada, nedaleko od međunarodnog aerodroma (Reuters - Ilustracija)

U Brazilu se u srijedu dogodila još jedna krvava policijska racija u kojoj je ubijeno najmanje devet osoba, u policijskoj potrazi za krijumčarima droge u favelama Rio de Janeira, doznaje se od policijskog izvora, prenosi agencija Hina pozivajući se na AFP.

Najmanje su 33 osobe do sada ubijene u drugim policijskim operacijama u posljednjih pet dana u toj najvećoj latinoameričkoj državi – 14 u državi Sao Paulo, na jugoistoku, te 19 u Bahiji, na sjeveroistoku.

U Riju je pucnjava počela u zoru u Penhi, području favela na sjeveru grada, nedaleko od međunarodnog aerodroma.

Svrha operacije koja još traje je “locirati i uhapsiti pripadnike kriminalnih grupa, nakon dobijenih informacija da se na tom području održava sastanak vođa tih grupa”, navodi vojna policija u saopćenju.

Ranjen policajac

“Na terenu su (policijske) ekipe napale osobe koje su imale vatreno oružje”, a “pucnjava koja je zatim uslijedila završila se s devet mrtvih, među kojima su vođe navodnih bandi. Dvije “sumnjive osobe” su ranjene.

U pucnjavi je ranjen policajac koji je trenutno je u bolnici u stabilnom stanju.

Kako piše portal G1, škole u toj četvrti su bile zatvorene i više od 3.000 učenika nije imalo nastavu.

Lani, u policijskoj operaciji u Vila Cruzeiru, jednoj od favela u kompleksu Penha, poginulo je 25 ljudi.

Izvor: Agencije