Porota traži smrtnu kaznu za napadača iz sinagoge u Pittsburghu

Dvanaest članova porote jednoglasno je glasalo za smrtnu kaznu protiv Roberta Bowersa, počinitelja oružanog napada 2018. na sinagogu u Pittsburghu.

Masakr u sinagogi u Pittsburghu najsmrtonosniji je napad na američke Jevreje u historiji (Reuers)

Počinitelj oružanog napada 2018. na sinagogu u Pittsburghu, najsmrtonosnijeg napada na Jevreje u historiji SAD-a, osuđen je na smrtnu kaznu, objavili su američki mediji, prenosi Hina.

Dvanaest članova porote jednoglasno je glasalo za smrtnu kaznu protiv Roberta Bowersa, prenosi New York Times.

Proglašen je krivim za 11 ubistava 27. oktobra 2018. u sinagogi u Pittsburghu, otežanih kvalifikacijom antisemitskog čina.

Okružni sudija SAD-a Robert Colville trebao bi službeno osuditi Bowersa na smrt na saslušanju u četvrtak ujutro, tokom kojeg se očekuje da će se sudu obratiti neki rođaci Bowersovih žrtava.

Odluka porote od srijede prvi je put otkako je predsjednik SAD-a Joe Biden, demokrat, preuzeo dužnost u januaru 2021. da su savezni tužitelji uspješno tražili i dobili smrtnu kaznu.

Nije jasno kada će, ako će ikada, Bowers biti pogubljen. Ministarstvo pravosuđa SAD-a uvelo je moratorij na provođenje saveznih pogubljenja dok preispituje smrtnu kaznu, koju je Biden obećao ukinuti dok se takmičio za predsjednika.

Najsmrtonosniji napad

Tada četrdesetšestogodišnji Bowers uzvikivao je “svi Jevreji moraju umrijeti”, dok je pucao na vjernike okupljene na šabat u sinagogi Drvo života, navelo je tužiteljstvo.

Masakr u toj sinagogi najsmrtonosniji je napad na američke Jevreje u historiji.

Sinagoga se nalazi u historijskoj jevrejskoj četvrti u Pittsburghu, Squirrel Hill, u kojoj živi jedna od najstarijih i najvećih jevrejskih zajednica u SAD-u.

Izvor: Agencije