Ko je Jack Smith, tužilac koji je podigao optužnice protiv Trumpa?

Američki specijalni tužilac Jack Smith do sada je u karijeri vodio slučajeve protiv ratnih zločinaca, mafijaša i korumpiranih policajaca, a radio je i u Hagu.

Smith je u utorak objavio drugu optužnicu na federalnom nivou protiv bivšeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, u kojoj se tereti da je pokušao da poništi rezultate izbora 2020. koje je dobio Joe Biden (Reuters)

Jack Smith, američki specijalni tužilac koji je u utorak podigao drugu federalnu krivičnu optužnicu protiv bivšeg predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa, do sada je u karijeri vodio slučajeve protiv ratnih zločinaca, mafijaša i korumpiranih policajaca, a radio je i u Hagu.

Na mjesto specijalnog tužioca imenovao ga je sekretar za pravosuđe SAD-a Merrick Garland i istrage o Trumpu preuzeo je u novembru prošle godine, prenosi Tanjug Glas Amerike.

Smith je u utorak objavio drugu optužnicu na federalnom nivou protiv bivšeg predsjednika SAD-a, u kojoj se tereti da je pokušao da poništi rezultate izbora 2020. koje je dobio Joe Biden.

“I sve je to bilo zasnovano na lažima. Lažima čiji je cilj bio da opstruiraju kamen temeljac američke vlade: brojanje glasova i certificiranje rezultata predsjedničkih izbora”, kazao je Smith u kratkom obraćanju kada je objavio optužnicu.

On je već podigao jednu federalnu optužnicu protiv Trumpa u slučaju sakrivanja povjerljivih dokumenata na Floridi, i ta optužnica je nedavno proširena na 40 tačaka sa prethodnih 37.

Ovi slučajevi se razlikuju od bilo kojih drugih koje je Smith pokrenuo, jer je optužen bivši predsjednik SAD-a koji želi da se vrati u Bijelu kuću 2024. godine.

Trump se izjasnio da nije kriv i napao je Smitha na društvenim mrežama, uz opasku da je “poremećen”.

Bogata karijera

“Zašto su čekali tako dugo? Zato što su htjeli da to stave tačno usred moje kampanje”, napisao je Trump na svojoj društvenoj mreži.

Smith nije registriran ni u jednoj političkoj partiji.

Završio je pravo na Harvardu i počeo je da radi 1994. kao tužilac na Manhattanu, pod vodstvom Roberta Morgenthaua, koji je bio najpoznatiji po krivičnom gonjenju mafijaških bosova.

Zatim je 1999. godine počeo da radi u kancelariji američkog tužioca u Brooklynu.

Radio je na krivičnom gonjenju Charlesa Schwarza, jednog od njujorških policajaca koji je učestvovao u brutalnom napadu na Afroamerikanca Ebnera Louimua dok je bio u zatvoru.

Smith je izdejstvovao osuđujuću presudu za Ronella Wilsona, vođe narko-bande koji je ubio dva policajca u New Yorku.

Od 2008. godine nadgledao je procesuiranje ratnih zločina u Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu, a od 2010. do 2015. radio je u Sekretarijatu za pravosuđe.

Izvor: Agencije