Kina želi nacionalnu mobilizaciju protiv špijunaže

Ministarstvo je objavilo detalje na svom zvaničnom nalogu WeChat – kineskoj platformi društvenih medija nalik Twitteru – koji je počeo s radom u ponedjeljak.

Ministarstvo je pozvalo nacionalne sigurnosne agencije da objave svoje kontakte (Reuters - Ilustracija)

Kineske sigurnosne vlasti pozvale su gotovo sve slojeve društva da pomognu u borbi protiv špijunaže, prenosi agencija Anadolija pozivajući se na lokalne medije.

“Protivšpijunažni rad zahtijeva mobilizaciju svih dijelova društva, koji također kombinuje otvoreni rad i tajni rad, kao i specijalizovani rad”, objavio je pekinški Global Times, citirajući detaljnu izjavu kineskog Ministarstva državne sigurnosti.

Ministarstvo je objavilo detalje na svom zvaničnom nalogu WeChat – kineskoj platformi društvenih medija nalik Twitteru – koji je počeo s radom u ponedjeljak.

“Svi državni organi i oružane snage, sve političke stranke i sve narodne grupe, firme i druge društvene organizacije imaju obavezu da spriječe i obustave špijunske aktivnosti i održavaju nacionalnu sigurnost“, navodi se u izmijenjenom zakonu o protivšpijunaži.

Osigurana povjerljivost podataka

Kako bi se učvrstila nacionalna sigurnosna linija odbrane od špijunaže, Ministarstvo je pozvalo državne organe, organizacije, firme, ustanove i druge društvene organizacije, posebno ključne jedinice za bezbjednosnu prevenciju, da “provode različite mjere sigurnosti protiv špijunaže”.

Ministarstvo je pozvalo nacionalne sigurnosne agencije da objave svoje kontakte i istaklo da će biti osigurana povjerljivost osjetljivih informacija koje se prijavljuju.

Izvor: Agencije