Izrael drži u administrativnom pritvoru više od 1.200 ljudi, većinom Palestinaca

Pritvorenici, među kojima je 99 posto Palestinaca, drže se u takozvanom administrativnom pritvoru, a optužbe protiv njih izraelske vlasti drže u tajnosti.

Izraelske vlasti mogu administrativni pritvor neograničeno produžavati (Reuters)

Izrael drži u pritvoru bez podizanja optužnice i suđenja više od 1.200 ljudi, najviše za posljednje tri decenije, a gotovo svi su Palestinci, saopštila je u utorak izraelska organizacija za ljudska prava HaMoked.

Pritvorenici, među kojima je 99 posto Palestinaca, drže se u takozvanom administrativnom pritvoru, a optužbe protiv njih izraelske vlasti drže u tajnosti, prenosi Beta.

Pritvor može da traje nekoliko mjeseci do nekoliko godina i vlasti ga često produžavaju iz nepoznatih razloga, rekla je Jessica Montell, izvršna direktorica organizacije HaMoked koja je objavila podatke.

HaMoked navodi da je gotovo nemoguće da se pritvorenici brane.

“Ukupan broj je nečuven”, rekla je Montell i dodala da se radi o ilegalnoj praksi te da bi pritvorenicima trebalo omogućiti fer suđenje ili ih osloboditi.

Izraelske vlasti mogu administrativni pritvor neograničeno produžavati.

I mada se određuje da pritvor traje tri ili šest mjeseci administrativni pritvorenici u Izraelu provedu u prosjeku jednu godinu iza rešetaka.

Izrael tvrdi da je ta kontroverzna taktika neophodna kako bi se zaustavili “opasni ekstremisti” i izbjeglo otkrivanje inkriminirajućeg materijala iz sigurnosnih razloga.

Zloupotreba mjere

Palestinske organizacije za ljudska prava kažu da se tako onemogućava sudski proces i da se takva mjera zloupotrijebljava.

Broj ljudi u administrativnom pritvoru se više nego udvostručio od početka prošle godine kada je Izrael započeo racije u palestinskim gradovima i selima na Zapadnoj obali poslije niza palestinskih napada.

Četvrtina svih Palestinaca u izraelskim zatvorima su sada administrativni pritvorenici.

U administrativni pritvor se vrlo rijetko stavljaju Jevreji i Izraelci, ali i njihov broj raste.

Do marta je u administrativnom pritvoru bilo 14 Izraelaca.

Većina su međutim palestinski građani Izraela, a nekoliko njih su Jevreji osumnjičeni za nasilje protiv Palestinaca tokom divljanja na Zapadnoj obali.

Izrael objašnjava da akcije na okupiranim teritorijama imaju za cilj da zaustave nove napade.

Za proteklih godinu i po dana zabilježeno je jedno od najgorih krvoprolića na Zapadnoj obali u gotovo dvije decenije.

Više od 160 Palestinaca ubijeno je u sukobima ove godine po podacima AP-a.

Ministar nacionalne sigurnost Izraela Itamar Ben-Gvir koji živi na Zapadnoj obali pristalica je oštrijih mjera protiv Palestinaca u izraelskim zatvorima.

Izvor: Agencije