Istočne članice NATO-a sve više zabrinute zbog prisustva Wagnera u Bjelorusiji

Zabrinutost je dodatno pojačana nakon što su su dva bjeloruska helikoptera ušla u poljski zračni prostor na maloj visini dok su izvodili vježbe.

Članice Alijanse na pripadnike Wagnera u Bjelorusiji gledaju kao na prijetnju (AFP)

Saveznici NATO-a koji se nalaze duž istočnog fronta saveza sve su zabrinutiji zbog prisutnosti plaćenika Wagnerove grupe u Bjelorusiji, gdje su neki od njih raspoređeni nakon kratkotrajne pobune u Rusiji u junu.

Poljska, Litvanija i Latvija – članice NATO-a i Evropske unije koje graniče s Bjelorusijom – već su bile u pripravnosti otkako je prije dvije godine veliki broj migranata i izbjeglica počeo pristizati na njihove granice iz Bjelorusije.

Optužili su ruskog saveznika i bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka da je otvorio migracijsku rutu u činu “hibridnog ratovanja” s ciljem stvaranja nestabilnosti na Zapadu.

Sada je zabrinutost dodatno porasla otkako su Wagnerove trupe počele pristizati u Bjelorusiju nakon kratkotrajne pobune u Rusiji.

‘Situacija postaje još opasnija’

Poljski premijer Mateusz Morawiecki rekao je da se oko 100 Wagnerovih boraca u Bjelorusiji približilo granici s Poljskom, tačnije, strateški osjetljivom području poznatom kao Suwalki Gap.

“Sada situacija postaje još opasnija”, rekao je Morawiecki novinarima.

“Ovo je svakako korak prema novom hibridnom napadu na poljsku teritoriju.”

Incident od utorka dodatno je pojačao zabrinutost, kada su dva bjeloruska helikoptera ušla u poljski zračni prostor na maloj visini dok su izvodili vježbe.

Poljsko ministarstvo odbrane prijavilo je taj incident NATO-u, koji je u srijedu rekao da prati situaciju.

“NATO pomno prati situaciju duž svojih istočnih granica, uključujući jučerašnji incident u kojem su dva bjeloruska vojna helikoptera nakratko ušla u poljski zračni prostor na maloj visini”, rekao je dužnosnik NATO-a koji je uobičajeno želio ostati anoniman, piše AP.

“U bliskom smo kontaktu s poljskim vlastima po ovom pitanju i nastavit ćemo činiti šta je potrebno kako bismo osigurali da sva teritorija Alijanse ostane sigurna”, dodao je dužnosnik.

Poljska, Litvanija i Latvija kažu da su rasporedile više vojnika i opreme na svojim granicama.

Guntis Pujats, šef Državne granične straže Latvije, rekao je u srijedu za medije da su sigurnosni rizici u neposrednoj blizini bjeloruske granice visoki otkako je Minsk počeo koristiti migrante kao sredstvo “hibridnog ratovanja”, te da su rizici porasli s dolaskom Wagnerove grupe.

Rekao je da su graničari počeli obučavati specijalne jedinice kao odgovor.

Predsjednik Litvanije Gitanas Nauseda rekao je ove sedmice da bi bilo moguće da Wagner iskoristi prisutnost u blizini litavske granice “za razne provokacije”.

“Mislim da je prijetnja ozbiljna”, rekao je Nauseda tokom posjete mjestu na granici s Bjelorusijom gdje su sovjetski padobranci prije 32 godine ubili sedam litvanskih oficira.

‘Precjenjivanje sposobnosti Wagnera’

Drugi su sugerisali da ne treba precjenjivati sposobnosti te oružane grupe.

Laurynas Kasciunas, predsjednik Odbora za nacionalnu sigurnost i odbranu Seimasa, rekao je novinarima da Wagnerovi plaćenici u Bjelorusiji sa svojom trenutnom borbenom moći ne predstavljaju konvencionalnu vojnu prijetnju.

Hoće li oni predstavljati veliku prijetnju u budućnosti, rekao je, “zavisit će od daljnjih scenarija, načina na koji su naoružani i njihovim naredbama”.

U Poljskoj, neki kritičari vlade vjeruju da ona preuveličava prijetnju kako bi se predstavila kao stroga po pitanju sigurnosti prije parlamentarnih izbora ove jeseni.

Laurynas Kasciunas, predsjednik Odbora za nacionalnu sigurnost i odbranu Seimas, rekao je novinarima da Wagnerovi plaćenici u Bjelorusiji sa svojom trenutnom borbenom moći ne predstavljaju konvencionalnu vojnu prijetnju.

Hoće li oni predstavljati veliku prijetnju u budućnosti, rekao je, “ovisit će o daljnjim scenarijima, načinu na koji su naoružani i njihovim naredbama”.

U Poljskoj, neki kritičari vlade vjeruju da ona preuveličava prijetnju kako bi se predstavila kao stroga po pitanju sigurnosti prije parlamentarnih izbora ove jeseni.

‘Napad Wagnera smatrat će se napadom ruske vlade’

Isprva je vojska insistirala da bjeloruska letjelica nije ušla u Poljsku. No, nakon što je lokalno stanovništvo na društvenim mrežama objavilo njene fotografije sa bjeloruskim oznakama nekoliko kilometara od granice unutar Poljske, Ministarstvo odbrane objavilo je saopštenje u kojem je navelo da je to istina.

Američka ambasadorica pri Ujedinjenim narodima Linda Thomas-Greenfield rekla je ranije ove sedmice da SAD gleda na Wagner – čije su se snage borile u Ukrajini i također djelovale u Africi – kao na prijetnju.

“Vidjeli smo njihove napore na afričkom kontinentu. Stoga se svakako brinemo da je ova grupa, po nalogu ruske vlade – jer ne rade nezavisno od nje –  prijetnja svima nama,” rekla je Thomas-Greenfield novinarima u ponedjeljak.

“Moramo osigurati da poruka bude jasna, da će se svi napadi Wagnera smatrati napadom ruske vlade.”

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada