Indonezija kupuje od Turske 12 Anka dronova za 300 miliona dolara

Indonežanska vlada kupit će 12 Anka dronova u vrijednosti od 300 miliona dolara od turske avijacije u sklopu napora da ojača odbrambeni sistem Indonezije.

Očekuje se da će 12 jedinica Anka dronova biti isporučeno prije novembra 2025. godine (Reuters)

Indonežanska vlada kupit će 12 Anka dronova u vrijednosti od 300 miliona dolara od turske avijacije u sklopu napora da ojača odbrambeni sistem Indonezije, saopštilo je u srijedu Ministarstvo odbrane Indonezije.

Kupovina ima za cilj povećanje raznolikosti, količine i kvaliteta indonezijske vojne odbrambene opreme u skladu sa ugovorom koji je potpisan 3. februara sa kompanijom Tursko vazduhoplovstvo (TAI), čije je sjedište u glavnom gradu Turske, Ankari, prenosi Tanjug.

Očekuje se da će 12 jedinica Anka dronova biti isporučeno prije novembra 2025. godine.

Indonezija je zaključila još jedan posao vrijedan 805 miliona dolara za kupovinu desetak naprednih borbenih aviona Mirage 2000-5, koje su koristile katarske vazduhoplovne snage.

Starost opreme

Kupovina aviona, koje je proizvela francuska kompanija Dassault avijacija, naišla je na kritike zbog starosti opreme.

Međutim, Ministarstvo odbrane je saopštilo da su Indoneziji potrebni borbeni avioni koji mogu biti brzo isporučeni, kako bi pokrili pad borbene gotovosti njenih vazduhoplovnih snaga pošto su mnogi postojeći avioni u zemlji zastarjeli.

Ministar odbrane Prabowo Subianto se u februaru 2022. godine saglasio i sa kupovinom borbenih aviona Dassault Rafale.

Očekuje se da će Indonezija dobiti prva tri od šest dvomotornih lovaca Rafale u januaru 2026.

Izvor: Agencije