Grčka planira uvesti strožije kazne za podmetanje požara

Odluka je uslijedila nakon niza velikih požara koji su već izazvali više štete od ukupnog godišnjeg iznosa za 2022. godinu.

Grčke vlasti planiraju uvesti strožije kazne za podmetanje požara (EPA)

Grčke vlasti planiraju uvesti strožije kazne za podmetanje požara, javlja Anadolija.

Planirano je da kazne budu deset puta veće od trenutnih.

Odluka je uslijedila nakon niza velikih požara koji su već izazvali više štete od ukupnog godišnjeg iznosa za 2022. godinu.

Ministar civilne zaštite Vasilis Kikilias rekao je da će detalji mjera biti objavljeni sljedećeg mjeseca, ali je dodao da će kazne za namjerno izazivanje požara ili zbog nesavjesnog ponašanja odgovarati kaznama uvedenim prije dvije godine za zlostavljanje životinja.

Radi se o novčanim kaznama do 50.000 eura i kazni zatvora do deset godina.

Grčka se borila sa deset velikih požara

“Dužan sam reći da će nas sljedeća sezona požara naći u drugačijem položaju. Kazne će biti povećane za deset puta, ali potrebna nam je promjena mentaliteta”,  rekao je Kikilias u intervjuu za državnu televizija.

Promjene će, kako je rekao, uključivati školske programe i lokalne inicijative za promicanje svijesti o prevenciji šumskih požara.

Grčka se prošlog mjeseca borila s deset velikih šumskih požara, uključujući požare izvan Atine i na ostrvu Rodos.

Više od 500 kvadratnih kilometara zemlje je izgorjelo ove godine, što je dvostruko više od godišnjeg ukupnog broja u 2022., prema Evropskom informacionom sistemu o šumskim požarima, agenciji Evropske unije koja prati štetu od šumskih požara koristeći satelitske podatke.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada