Problemi sonde Luna-25 pred slijetanje na Mjesec

Nakon što je ruskoj svemirskoj sondi izdata komanda za ulazak u orbitu pred slijetanje, došlo je do nepredviđene situacije, što je onemogućilo da se izvrši manevar.

Raketa Sojuz-2.1b lansirana je u svemir 11. augusta, noseći sondu Luna-25 (Reuters)

Nakon što je ruskoj svemirskoj sondi Luna-25 izdata komanda za ulazak u orbitu pred slijetanje na Mjesec, došlo je do nepredviđene situacije, što je onemogućilo da se izvrši manevar u skladu s predviđenim parametrima, saopćila je svemirska korporacija Roskosmos.

“Danas je, u skladu s programom leta sonde Luna-25, u 14:10 sati po moskovskom vremenu, letjelici izdata komanda da uđe u orbitu [Mjeseca] pred slijetanje”, saopćeno je iz Roskosmosa, prenosi Tanjug, pozivajući se na Tass.

“Tokom operacije došlo je do vanrednog događaja na kosmičkoj sondi, što je onemogućilo da se manevar izvrši u skladu s predviđenim parametrima.”

Dvije korekcije putanje

U saopćenju je potvrđeno da stručnjaci komandno-kontrolnog tima trenutno analiziraju situaciju.

Raketa Sojuz-2.1b lansirana je 11. augusta u 2:10 sati po moskovskom vremenu sa kosmodroma Vostočni noseći u svemir automatsku sondu Luna-25.

Ova letjelica je 12. i 14. augusta izvršila dvije korekcije putanje, a u srijedu, 16. augusta, automatska sonda je ušla u lunarnu orbitu.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada