Kineski manevri kao ‘snažno upozorenje’ u blizini Tajvana

Vojne vježbe uključuju koordinaciju plovila i aviona i vježbe preuzimanja kontrole nad zračnim i morskim prostorima.

Shi Yi: Manevri testiraju stvarne borbene sposobnosti snaga (Reuters)

Kineska vojska počela je u subotu vojne vježbe u blizini Tajvana, kao, kako je saopćilo Ministarstvo odbrane, “snažno upozorenje” saradnji “separatista i stranih snaga”.

Glasnogovornik kineske Istočne komande Shi Yi izjavio je kako manevri testiraju stvarne borbene sposobnosti snaga i predstavljaju upozorenje tajvanskim snagama koje se zalažu za nezavisnost i stranim snagama.

Kazao je kako vojne vježbe uključuju koordinaciju plovila i aviona i vježbe preuzimanja kontrole nad zračnim i morskim prostorima, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

“Iracionalni, provokativni potezi”

Tajvansko Ministarstvo odbrane osudilo je kineske vojne vježbe, nazivajući ih “iracionalnim, provokativnim potezima”.

Iz ovog ministarstva navode kako je od subote ujutro otkrilo 42 kineska aviona i osam brodova uključenih u vježbe oko otoka, a da je ukupno 26 kineskih aviona prešlo središnju liniju Tajvanskog moreuza, prenosi Reuters.

Dodaju kako će rasporediti odgovarajuće snage da odgovore na vježbe i poduzeti mjere za “zaštitu slobode i demokratije”.

Potpredsjednik Tajvana William Lai nedavno je posjetio San Francisko i New York prije i poslije zvanične posete Paragvaju.

Lai je kandidat za predsjedničke izbore u Tajvanu koji će biti održani u januaru 2024. godine.

Izvor: Agencije