Španska vlada traži da katalonski, baskijski i galješki budu službeni jezici EU-a

Stranke koje zagovaraju nezavisnost triju autonomnih pokrajina već duže vrijeme traže da njihovi jezici budu službeni u Evropskom parlamentu i drugim institucijama EU-a.

Socijalistički premijer Pedro Sanchez uz pomoć regionalnih stranaka traži novi mandat (EPA)

Španska vlada socijalista poslala je u četvrtak Briselu zahtjev da se katalonski, baskijski i galješki jezik uvrste u službene jezike Evropske unije, što je ustupak separatističkim regionalnim strankama Katalonije, Baskije i Galicije koje time uslovljavaju formiranje vlasti u Španiji, prenosi Hina.

Vijeće EU-a, tijelo koje zastupa 28 država, potvrdilo je primitak pisma španskog ministra vanjskih poslova Jose Manuela Albaresa te poručilo da će ga “proučiti”.

Na parlamentarnim izborima održanima prošli mjesec u Španiji vladajući lijevi i opozicioni desni blok nisu dobili dovoljnu podršku za samostalno sastavljanje vlade, pa prevagu mogu donijeti regionalne stranke.

Španska socijalistička radnička stranka (PSOE) tehničkog premijera Pedra Sancheza ostat će na vlasti ako ju podrži sedmero zastupnika katalonske stranke Zajedno za Kataloniju, bivšeg katalonskog premijera u egzilu Carlesa Puigdemonta. PSOE ovisi i o podršci lijevih stranaka Galicije i Baskije.

U Španiji su uz španski (kastiljski) jezik službeni i katalonski, baskijski i galješki jezik, kojima se uglavnom govori na sjeveru države gdje živi oko 12,5 miliona stanovnika od ukupno 48 miliona.

Stranke koje zagovaraju nezavisnost triju autonomnih pokrajina već duže vrijeme traže da njihovi jezici budu službeni u Evropskom parlamentu i drugim institucijama EU-a.

Španska vlada zatražila je da to pitanje bude na dnevnom redu 19. septembra na sastanku ministara vanjskih poslova 28 država EU-a.

Potrebna jednoglasna odluka

Evropska unija ima 24 službena jezika, a prema njezinu pravilniku sve se države moraju usaglasiti oko usvajanja novih službenih jezika.

Posljednji jezik koji je prihvaćen kao službeni bio je hrvatski godine 2013, kada je Hrvatska postala članicom Evropske unije.

Gaelski ili irski jezik, kojim govori dio stanovništva Irske, dobio je status službenog jezika 2007, dvije godine nakon što je to zatražila vlada u Dablinu, ali bilo je uvedeno prelazno razdoblje zbog tehničkih poteškoća, pa su tek od 2022. godine prevedeni svi zakonski registri i dokumenti.

Puigdemont, koji je 2017. organizirao zabranjeni referendum o nezavisnosti Katalonije, kaže da je katalonski jezik rasprostranjeniji od nekih službenih jezika EU-a te bi zastupnici poput njega u Evropskom parlamentu trebali imati pravo koristiti se njime. Katalonskim jezikom govori se i u Andori, zemlji koja nije članica EU-a.

U četvrtak je formiran novi španski parlament, a predsjednica je postala Francina Armengol iz socijalističke stranke zahvaljujući glasovima stranke Zajedno za Kataloniju.

“Španija uvijek napreduje kada se prizna njezina mnogostrukost i različitost”, rekla je Armengol. Napomenula je da će ona na sjednicama parlamenta dopuštati govore i rasprave na katalonskom, baskijskom i galješkom jeziku.

Izvor: Agencije