Rusija zatvorila centar za ljudska prava Saharov

Jedan od službenih razloga jest taj da je Centar Saharov ilegalno organizirao konferencije, izložbe i događanja.

Otkako je osnovan 1996. godine, Centar Saharov organizirao je stotine debata, izložba i drugih događanja (Reuters)

Rusija je zatvorila Centar Saharov, uglednu organizaciju za zaštitu ljudskih prava, što je novi korak u gušenju liberalnih organizacija koje propituju službeni narativ Kremlja, uključujući i rusku agresiju na Ukrajinu, prenosi Hina pozivajući se na dpa.

Sud u Moskvi u petak je usvojio zahtjev Ministarstva pravosuđa da zatvori centar, navela je novinska agencija Interfax.

Počast ubijenom Nemcovu

Moskovski Općinski sud objavio je kako je odlučio likvidirati centar na zahtjev Ministarstva pravosuđa, a jedan od službenih razloga jest taj da je Centar Saharov ilegalno organizirao konferencije, izložbe i događanja.

Otkako je osnovan 1996. godine, Centar Saharov organizirao je stotine debata, izložba i drugih događanja, a 2015. godine hiljade ljudi ondje su se okupile da odaju počast ubijenom opozicionom političaru Boris Nemcovu, ubijenom blizu zidova Kremlja.

Organizacija, nazvana prema fizičaru, političkom disidentu i nobelovcu Andreju Saharovu (1921.-1989.), djeluje više od 30 godina na unaprjeđenju ruskog građanskog društva.

“Strani agent”

Ranije je Moskva organizaciju nazvala “stranim agentom”. Početkom godine zaplijenila je sve prostore te organizacije.

U to vrijeme, Centar Saharov optužio je Kremlj da pokušava uništiti nezavisne organizacije u državi.

Andrej Saharov bio je ključni stručnjak u razvoju sovjetske hidrogenske bombe, no poslije je postao poznat po aktivizmu za zaštitu ljudskih prava i slobode savjesti.

Nobelovu nagradu primio je 1975., no nije mu bio dopušten odlazak u Norvešku da je primi. Godine 1980. bio je poslan u egzil što je trajalo šest godina.

Izvor: Agencije