Lukašenko prijeti ruskim nuklearnim oružjem u slučaju napada

Lukašenko je upozorio da će Bjelorusija odgovoriti u slučaju napada izvana, uključujući nuklearnim oružjem koje je Rusija postavila na njenu teritoriju.

Bjeloruski predsjednik Lukašenko daje intervju Diani Pančenko, proruskoj ukrajinskoj novinarki (Reuters)

Ruski predsjednik Vladimir Putin ne gura Bjelorusiju u rat s Ukrajinom, rekao je bjeloruski čelnik Aleksandar Lukašenko, no dodao je kako će, bude li njegova država napadnuta izvana, odgovoriti svim raspoloživim sredstvima, uključivo nuklearnim oružjem, prenosi agencija Hina pozivajući se na Reuters.

“Kada bi se uključila Bjelorusija…što bi se time postiglo? Ništa”, rekao je Lukašenko, jedan od najbližih saveznika ruskog predsjednika Putina.

Sjesti za pregovarački stol

Bjelorusija graniči s Ukrajinom, Rusijom i s tri članice NATO-a, uključujući Poljsku.

“Ako Ukrajinci ne prijeđu našu granicu, nikada nećemo učestvovati u ratu. Ali uvijek ćemo pomagati Rusiji, to su naši saveznici”, izjavio je Lukašenko u intervjuu Diani Pančenko, proruskoj ukrajinskoj novinarki.

Dodao je kako vjeruje da je Putin već ostvario svoje ciljeve u onome što Rusija naziva “specijalnom vojnom operacijom” u Ukrajini, te kako bi dvije strane trebale sjesti za pregovarački stol i razgovarati o svim pitanjima, uključujući sudbinu Krima i ostalih ukrajinskih teritorija koje Rusija prisvaja.

“Pregovori bi trebali početi bez ikakvih uvjeta. To je bit diplomacije. Moramo sjesti za stol i raspraviti o svemu. I Krimu i Hersonu, Zaporožji, Donjecku i Lugansku”, istaknuo je.

Odgovor svime

Lukašenko je upozorio da će Bjelorusija odgovoriti u slučaju napada izvana, uključujući nuklearnim oružjem koje je Rusija postavila na njenu teritoriju.

“Ako agresija krene iz Poljske, Litvanije, Latvije, odgovorit ćemo svime što imamo”, rekao je bjeloruski predsjednik.

“A protiv Ukrajine, ako izvrši agresiju protiv nas, nećemo upotrijebiti samo nuklearno oružje. Imamo više toga osim samog nuklearnog naoružanja. I ako pređete crvenu liniju nećemo vas upozoriti, udarit ćemo na središta političke moći. Učinit ćemo to bez upozorenja”, naglasio je Lukašenko.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada