Katar: Međunarodna zajednica treba zaštititi palestinski narod od izraelskih napada

U saopštenju Ministarstva vanjskih poslova Katara izražava se duboka zabrinutost zbog napada izraelskih snaga na Palestince.

Ova godina najsmrtonosnija je za Palestince od kada se vodi evidencija (EPA)

Katar je najoštrije osudio izraelski napad na grad Jenin na okupiranoj Zapadnoj obali i upade radikalnih jevrejskih doseljenika u al-Aksu, javlja Anadolija.

U saopštenju Ministarstva vanjskih poslova Katara izražava se duboka zabrinutost zbog napada izraelskih snaga na Palestince.

Osuđujući ubistvo Palestinca u napadu izraelskih snaga na grad Jenin, katarsko Ministarstvo je napad opisalo kao jedan od brojnih zločina protiv bespomoćnog palestinskog naroda.

U saopštenju se navodi da su radikalni jevrejski doseljenici izvršili upad u al-Aksu u istočnom Jerusalemu i održali obrede u bogomolji.

Upozorava se da se ovakvim postupcima samo propuštaju prilike za postizanje mira, prvenstveno zbog porasta tenzija na palestinskim teritorijama.

Porast nasilja

Ministarstvo vanjskih poslova Katara navelo je da međunarodna zajednica treba da poduzme potrebne korake kako bi zaštitila palestinski narod.

Izraelske snage ubile su Palestinca u napadu na grad Jenin na okupiranoj Zapadnoj obali.

U saopštenju palestinskog Ministarstva zdravlja navodi se da je Mustafa al-Kestuni (32) ranjen u glavu, grudi i stomak u napadu izraelskih snaga u Jeninu, nakon čega je preminuo.

Očevici su kazali da su izraelske snage izvršile upad u Jenin sa velikim brojem vojnih vozila i buldožera.

Izvor: Agencije