Iračaninu koji je spaljivao Kur'an prijeti progon iz Švedske

Agencija za migracije je istragu otvorila 11. jula, nakon prvog slučaja spaljivanja Kur'ana, kako bi ispitala da li Iračaninu treba oduzeti boravišnu dozvolu.

Švedska agencija za migracije pokrenula je istragu protiv Salwana Momike, koji je danas održao protest na kojem je ponovo spalio Kur'an (EPA)

Švedska agencija za migracije pokrenula je istragu protiv Salwana Momike, koji je danas održao protest na kojem je ponovo spalio Kur'an, kako bi utvrdila da li Iračanin ima pravo da ostane u Švedskoj, prenosi Tanjug.

Momika je do sada održao proteste ispred džamije, iračke ambasade i švedskog parlamenta Riksdag u Štokholmu, a danas je organizovao još jedan blizu iranske ambasade, prenosi švedski javni servis SVT.

Agencija za migracije je istragu otvorila 11. jula, nakon prvog slučaja spaljivanja Kur'ana, kako bi ispitala da li Iračaninu treba oduzeti boravišnu dozvolu.

Momika je ove sedmice pozvan na sastanak u prostorijama Agencije koji je trajao nekoliko sati.

“Mogu da potvrdim da je sastanak održan, ali ono o čemu se razgovaralo nije nešto o čemu mogu da pričam”, rekao je portparol Švedske agencije za migraciju Jesper Tengroth.

Problematična prošlost

Kako saznaje SVT, Momika je ispitivan o brojnim slikama iz Iraka, uključujući i neke na kojima se vidi sa oružjem.

Na društvenim mrežama kruže video-snimci i fotografije koje navodno pokazuju da je Momika imao vodeću ulogu u grupi kršćanske milicije koja je bila dio krovne organizacije šiitskih muslimana, koja je u bliskim vezama sa Iranom.

Iračanin negira sve optužbe.

Očekuje se da će istraga Agencije trajati duži vremenski period, naveo je Tengroth.

Švedska je jučer podigla uzbunu na terorizam na drugi najviši nivo, saopštivši da je osujetila napade nakon što su spaljivanje Kur'ana i druga dijela protiv svete islamske knjige razbijesnila muslimane i izazvala prijetnje džihadista.

Šef diplomatije Tobias Billstrom danas je saopštio da je pojačana sigurnost švedskih ambasada i drugih diplomatskih izjava “zbog porasta prijetnji švedskim interesima u inostranstvu”.

Izvor: Agencije