Anketa: Većina Nijemaca nezadovoljna Scholzovim mandatom

Većina Nijemaca nezadovoljna je čelništvom kancelara prvi put od kako je preuzeo dužnost 2021. godine, pokazalo je istraživanje javnosti.

Olaf Scholz je i dalje drugi najpopularniji političar u Njemačkoj, iza Borisa Pistoriusa (EPA)

Većina Nijemaca nezadovoljna je čelništvom kancelara Olafa Scholza prvi put od kako je preuzeo dužnost 2021. godine, pokazalo je istraživanje javnosti u petak, dok je okončana sedmica napetosti unutar njegove trostranačke koalicije oko potrošnje.

Ukupno 51 posto ispitanika u anketi provedenoj uime javnog emitera ZDF kazalo je kako nije zadovoljno radom kancelara, prenosi Fena, pozivajući se na Reuters.

Ukupno 43 posto ispitanika izjavilo je da je zadovoljno Scholzovim radom na čelu koalicije njegove Socijaldemokratske partije Njemačke (SPD), Liberalno demokratske partije (FDP) i Zelenih, dok je šest posto neodlučno.

Scholzova vlada nije uspjela usvojiti zakon koji nudi olakšice na korporativne poreze vrijedne milijarde eura, nakon što je na njega stavio veto ministar za porodicu iz reda Zelenih, koji traži milijarde eura dodatnog novca za dječije dodatke.

Uprkos rezultatima istraživanja, Scholz je i dalje drugi najpopularniji političar u Njemačkoj, iza ministra odbrane Borisa Pistoriusa, koji je mjesecima na vodećoj poziciji.

Povjerenje u demokratiju u drastičnom padu

Više od 70 posto ispitanih smatra da vodeći ljudi u politici i u medijima žive u svome svijetu i s visoka gledaju na ostale građane.

Povjerenje Nijemaca u demokratiju u drastičnom je padu, pokazuje istraživanje koje je naručila fondacija Korber.

Dok je na jesen 2021. Godine trećina ispitanika rekla da uopće ne vjeruje ili slabo vjeruje u njemačku demokratiju, ovoga ljeta ih se tako izjasnilo 54 posto.

Onih koji imaju povjerenja u političke stranke sve je manje.

Godine 2020. takvih je bilo 29 posto Nijemaca, 2021. godine 20 posto, da bi sada dosegao niskih devet posto.

Oko 90 posto ispitanika reklo je da su im važni sloboda i jednakost, kao i sloboda izražavanja te slobodni i pošteni izbori.

Izvor: Agencije