Zemlje Zapadne Afrike spremne na intervenciju u Nigeru

Idemo u Niger s našim vlastitim kontingentima, opremom i resursima kako bismo bili sigurni da ćemo vratiti ustavni poredak, izjavio je vojni dužnosnik ECOWAS-a.

ECOWAS je spreman na vojnu intervenciju u Nigeru ako ne uspiju diplomatski napori (EPA)

Zapadnoafrički blok zemalja ECOWAS spreman je na vojnu intervenciju u Nigeru ako ne uspiju diplomatski napori da se poništi vojni udar u toj zemlji, izjavio je vojni dužnosnik jedne od zemalja bloka koji su se okupili danas u Gani kako bi razgovarali o mogućim scenarijima, navodi AFP, prenosi Fena.

Povjerenik ECOWAS-a za politička pitanja, mir i sigurnost Abdel-Fatau Musah optužio je vojnu huntu Nigera koja je svrgnula predsjednika Mohameda Bazouma 26. jula da se “igra mačke i miša” s blokom jer se odbija sastati s predstavnicima i traži opravdanja za preuzimanje vlasti.

„Vojne i civilne snage Zapadne Afrike spremne su se odazvati pozivu“, rekao je Musah okupljenim komandantima vojnih štabova iz država članica.

Uspostava ustavnog poretka

Nabrojao je prošla raspoređivanja ECOWAS-a u Gambiji, Liberiji i drugim zemljama kao primjere njihove spremnosti.

„Ako dođe do kritične tačke, idemo u Niger s našim vlastitim kontingentima, opremom i resursima kako bismo bili sigurni da ćemo vratiti ustavni poredak u Niger. Ako nas drugi demokratski partneri žele podržati, dobrodošli su“, rekao je on.

Musah je oštro kritizirao objavu hunte Nigera da ima elemenata za suđenje predsjedniku Bazoumu koji se nalazi u pritvoru zbog optužbi za izdaju.

Ujedinjeni narodi, Evropska unija i ECOWAS izrazili su zabrinutost zbog okolnosti u kojima se Bazoum drži u pritvoru.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada