Trumpova tužiteljica izložena rasističkim uvredama

Fani Willis, koja je podnijela tužbu protiv bivšeg američkog predsjednika, navodno se zbog toga suočava s rasističkim uvredama i zlostavljanjem.

Uvrede su uslijedile nakon što je Donald Trump upotrijebio pogrdnu riječ 'niger' za Afroamerikance (EPA)

Tužiteljica Fani Willis, koja je podnijela tužbu protiv bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, navodno se zbog toga suočava s rasističkim uvredama i zlostavljanjem.

Salva uvreda uslijedila je nakon što je Trump, komentirajući najnovije optužbe, upotrijebio pogrdnu riječ “niger” za Afroamerikance, piše Guardian, prenosi Tanjug.

Fani Willis, okružna tužiteljica u okrugu Fulton, u saveznoj državi Georgiji, koja je podigla optužnicu protiv Trumpa i 18 drugih saučesnika zbog pokušaja da ponište rezultate predsjedničkih izbora 2020. godine, je Afroamerikanka.

Nekoliko sati nakon što je Fani Willis u ponedeljak navečer objavila optužnice, Trump je na svojoj platformi na društvenim mrežama Truth Social pozvao na povlačenje svih optužbi, najavljujući da će biti oslobođen.

Pokušaj poništavanja izbornog poraza

Trump nije pomenuo Fani Willis po imenu, ali je optužio tužiteljstvo da ostvaruje pogrešne ciljeve.

“Nikada nisu krenuli za onima koji su namještali izbore. Išli su samo za onima koji su se borili da pronađu RIGERE (r/nigger)”, napisao je Trump.

Trumpov nagovještaj rasnog vrijeđanja odmah su prihvatile njegove pristalice na krajnje desničarskim platformama, uključujući Gab i Patriots.vin.

Okružna tužiteljica u Georgiji predložila je da suđenje Trumpu za pokušaj poništavanja izbornog poraza počne 4. marta 2024. godine, u jeku kampanje za republikansku nominaciju kandidata za naredne predsjedničke izbore.

Fani Willis pokrenula je krivični postupak protiv bivšeg predsjednika SAD-a i predložila datum suđenja koji pada dan prije Super utorka, kada birači u više od deset američkih saveznih država biraju republikanskog predsjedničkog kandidata, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Tužiteljica je također predložila da optuženi budu privedeni i da se izjasne o krivici u prvoj sedmici septembra.

Serija optužnica protiv Trumpa

Fani Willis je u srijedu podnijela prijedlog u formi sudskog podneska, ali za sada se ni Trump lično, ni njegovi advokati nisu oglašavali tim povodom.

Velika porota okruga Fulton u utorak je optužila Trumpa i još 18 osoba da su pokušali poništiti poraz na izborima 2020. godine od aktuelnog američkog predsjednika Joea Bidena.

Trumpu bi se u martu iduće godine trebalo suditi u odvojenom slučaju u New Yorku, gdje je optužen za falsificiranje poslovnih dokumenata u vezi s isplatama izvršenim jednoj porno glumici kako bi ćutala o njihovoj navodnoj aferi.

Zatim bi se u maju Trump trebao pojaviti pred federalnim sudom, po optužnici koju je podigao specijalni tužitelj Jack Smith, za navodno ilegalno zadržavanje povjerljivih predsjedničkih dokumenata i opstruisanje napora vlade da ih preuzme sa Trumpovog imanja na Floridi Mar-a-Lago.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada