SAD odobrio prodaju izraelsko-američkih protuzračnih sistema Njemačkoj

Sjedinjene Američke Države su odobrile prodaju izraelsko-američkog odbrambenog raketnog sistema Arrow-3 Njemačkoj ukupne vrijednosti 3,5 milijardi dolara.

Izrael i Njemačka će potpisati pismo o namjerama uz avans od 600 miliona dolara za početak rada na ovom projektu (Reuters)

Sjedinjene Američke Države su odobrile prodaju izraelsko-američkog odbrambenog raketnog sistema Arrow-3 Njemačkoj ukupne vrijednosti 3,5 milijardi dolara.

Ovaj posao je najveći vojni ugovor u historiji Izraela, saopćilo je izraelsko Ministarstvo odbrane, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Izrael i Njemačka će potpisati pismo o namjerama uz avans od 600 miliona dolara za početak rada na ovom projektu, navodi se u saopćenju i dodaje da će cijeli ugovor biti potpisan do kraja 2023. godine.

Koristi se za odbranu egzosfere

SAD je partner u projektu Arrow, koji su zajednički razvijali izraelska Organizacija za proturaketnu odbranu i Agencija za proturaketnu odbranu SAD-a.

Russka invazija na Ukrajinu je ogoljela problem nedostatka zemaljskih sistema protuzračne odbrane kao što su Raytheon, Patriot ili noviji sistem IRIS-T u mnogima zapadnim zemljama.

Dok Patriot i IRIS-T pokrivaju zračni prostor do srednjih visina, hipersonični antibalistički raketni sistem Erou-3, koji proizvode izraelska kompanija Aerospace Industries i američki Boeing, koristi se za odbranu egzosfere, najviših slojeva Zemjine atmosfere.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada