SAD ne može potvrditi komentare koji se pripisuju Kingu

Prioritet SAD-a je da vrati vojnika Travisa Kinga kući i koristimo sve dostupne kanale da postignemo taj ishod“, izjavio je glasnogovornik State Departmenta.

Travis King je odslužio dva mjeseca u zatvoru u Južnoj Koreji zbog optužbi za napad, a pušten je 10. jula (Reuters)

Sjedinjene Američke Države ne mogu potvrditi komentare koji se pripisuju američkom vojniku Travisu Kingu iz Sjeverne Koreje i ostaju fokusirane na njegov siguran povratak kući, saopćio je State Department.

“Prioritet SAD-a je da vrati vojnika Travisa Kinga kući i koristimo sve dostupne kanale da postignemo taj ishod“, izjavio je glasnogovornik State Departmenta, prenosi Tanjug.

Kako prenosi južnokorejska agencija Jonhap, to je prva potvrda statusa američkog vojnika koji je prešao vojnu liniju razgraničenja tokom obilaska Zajedničke sigurnosne zone 18. jula.

Specijalista za izviđanje

“Travis King je priznao da je odlučio da dođe u Sjevernu Koreju jer se loše osjećao zbog neljudskog maltretiranja i rasne diskriminacije u američkoj vojsci”, izjavio je zvaničnik iz Pjongjanga za Korejsku centralnu novinsku agenciju (KCNA).

Prije nego što je prešao granicu, King je odslužio dva mjeseca u zatvoru u Južnoj Koreji zbog optužbi za napad, a pušten je 10. jula.

Trebalo je odletjeti u SAD kako bi se suočio s disciplinskim postupkom, ali je uspio napustiti aerodrom.

King je specijalista za izviđanje, u vojsci je od januara 2021. godine, a u Južnoj Koreji je bio u okviru rotacije američkih trupa.

Izvor: Agencije