Njemačka osudila provokacije usmjerene na Kur'an

Vlada je osudila provokacije usmjerene na Kur'an i navela da je njen stav o ovim postupcima vrlo jasan.

Govor mržnje ili iskazivanje mržnje ne potpada pod slobodu izražavanja (EPA)

Njemačka vlada je osudila provokacije usmjerene na Kur'an i navela da je njen stav o ovim postupcima vrlo jasan.

Zamjenica glasnogovornica njemačke vlade Christiane Hoffmann je na konferenciji za novinare u Berlinu odgovorila je i na pitanje u vezi s najavljenim susretom njemačkog kancelara Olafa Scholza s danskom premijerkom Mette Frederiksen te pitanju provokacija usmjerenih protiv Kur'ana u Danskoj.

Hoffmann nije mogla kazati da li će se na dnevnom redu sastanka Scholza i Frederiksen naći i pitanje spaljivanja primjeraka Kur'ana.

“Ne mogu unaprijed kazati o čemu će se konkretno razgovarati na sastanku, ali stav njemačke vlade o spaljivanju Kur'ana je jasan – smatramo to nepoštivanjem i neprikladnim”, rekla je.

Provokacijama žele izazvati podjele’

Istakla je da se ovakvim provokacijama “žele izazvati podjele”.

“Protivimo se tome i to osuđujemo”, kazala je Hoffmann.

Potom je postavljeno pitanje kako neki tvrde da čin spaljivanja Kur'ana u Danskoj spada u okvire slobode misli i da li se njemačka vlada slaže s time, kao i da li bi se slobodom izražavanja smatralo i to da su druge vjerke knjige, poput Tore, bile mete napada u evropskim državama.

“Ne mogu komentirati ono što je rečeno u Danskoj. Naravno, za nas je sloboda izražavanja veoma važna vrijednost. Međutim, po nama, govor mržnje ili iskazivanje mržnje ne potpada pod to”, rekla je Hoffmann.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada