Minsk: Litvansko zatvaranje granica je ‘neprijateljska mjera’

Godinama su ti granični prelazi dvije zemlje služili mještanima za odlazak u kupovinu u susjednu državu ili za posjete rodbini i prijateljima.

Poljska i Litvanija podigle su ograde duž svojih granica s Bjelorusijom (Reuters)

Bjelorusija je osudila odluku Litvanije o zatvaranju dva graničnih prelaza, što će još više izolirati Bjelorusiju, saveznicu Rusije, koja je već pobudila strahovanje u susjedstvu jer je pristala primiti borce ruske plaćeničke grupe Wagner.

Bjeloruske pogranične straže osudile su na Telegramu “novu nekonstruktivnu i neprijateljsku mjeru” Litvanije, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

“Litvanske vlasti posežu za svakom mogućom izlikom kako bi spriječile promet ne samo roba nego i kretanje Litvanaca koji putuju u Bjelorusiju”, navodi zvanični Minsk i dodaje kako će takve odluke povećati čekanja na granici “i usporiti carinske postupke”.

“Takvim odlukama Litvanija svjesno stvara umjetne prepreke na granici radi svojih političkih ambicija.”

Raste napetost na granicama

Granični prelazi Šumskas i Tverečius trebaju biti zatvoreni u petak.

Godinama su ti granični prelazi služili mještanima za odlazak u kupovinu u susjednu državu ili za posjete rodbini i prijateljima.

Drugi granični prelazi ostat će otvoreni.

Napetosti rastu sedmicama između Bjelorusije i susjednih država članica Evropske unije, Poljske i Litvanije, koje žele potpuno zatvoriti granicu.

Latvija, treća članica EU-a koja je susjed Bjelorusiji, i dalje drži otvorenim dva granična prelaza, navodi Reuters.

Poljska i Litvanija podigle su ograde duž svojih granica, a Varšava razmatra raspoređivanje 10.000 vojnika, strahujući ne samo od grupe Wagner, već i od priljeva novih valova migranata koji žele ući u EU.

Izvor: Agencije