Guverner Havaja: Identifikacija žrtava potrajat će sedmicama

Identifikacija poginulih u velikom požaru je komplicirana jer su posmrtni ostaci uglavnom neprepoznatljivi, a otisci prstiju se rijetko nalaze.

Požari su se počeli širiti 8. augusta (EPA)

Guverner Havaja Josh Green izjavio je da će identifikacija poginulih u požarima na Mauiju biti veoma teška i vjerovatno će trajati sedmicama.

Ponovio je da se broj poginulih popeo na 106, a od porodica žrtava zatraženo je da daju uzorke DNK, prenosi Tanjug, pozivajući se na CNN.

Genetički tim će pomoći u identifikaciji žrtava, dok je 185 radnika spasilačkih službi i 20 pasa nastavljaju pretraživati pepeo kuća i drugih objekata spaljenih u najsmrtonosnijem požaru u SAD-u više od jednog vijeka, rekao je Green.

“Ovo je slično ratnoj zoni ili onome što smo vidjeli tokom 11. septembra [2001. godine i terorističkih napada na New York i Washington]“, dodao je on.

Prema riječima guvernera, identifikacija je komplikirana jer su posmrtni ostaci uglavnom neprepoznatljivi, a otisci prstiju se rijetko nalaze.

Opustošeni historijski dijelovi Lahaina

Kako je objasnio, istražitelji trebaju razviti DNK profile posmrtnih ostataka i pronaći podudaranja s DNK uzorcima koje su dali rođaci nestalih.

Samo pet od 106 mrtvih identificirano je u utorak, prema zvaničnicima okruga Maui.

Dvojica su javno imenovana, a imena ostalih troje bit će saopćena kada budu obavještene njihove porodice, saopćio je okrug.

Članovi porodica nestalih dali su 41 uzorak DNK, rekli su okružni zvaničnici.

Požari su se počeli širiti 8. augusta i opustošili su historijske dijelove turstičkog mjesta Lahaina na zapadnom Mauiju.

Jonathan Green, zamjenik pomoćnika sekretara američkog Ministarstva zdravstva i ljudskih službi, kazao je kako je osigurana i prenosiva mrtvačnica kako bi se pomoglo vlastima da identificiraju i obrađuju posmrtne ostatke s rendgenskim zracima i drugom opremom.

Izvor: Agencije