Washington: Dogovor Moskve i Pjongjanga o oružju prekršio bi UN-ove rezolucije

SAD sumnja da Moskva želi kupiti oružje od sjevernokorejskog saveznika.

Sjevernokorejski lider Kim Jong-un tokom posjete ključnoj vojnoj fabrici a fotografiju je bez datuma objavila sjevernokorejska centralna novinska agencija (KCNA) 14. augusta 2023. (Reuters)

Sjedinjene Američke Države upozorile su da bi Rusija prekršila UN-ove rezolucije ako bi sklopila ugovor o oružju sa Sjevernom Korejom, pošto su se Moskva i Pjongjang zauzeli za povećanu saradnju.

“Svaki oblik sigurnosne saradnje ili dogovora Sjeverne Koreje i Rusije o oružju prekršio bi niz rezolucija UN-ovog Vijeća sigurnosti”, rekao je novinarima glasnogovornik američkog State Departmenta Vedant Patel.

U utorak se ruski predsjednik Vladimir Putin zauzeo za čvršću saradnju s Pjongjangom u poruci upućenoj sjevernokorejskom vođi Kim Jong-unu, piše AFP a prenosi Hina.

Saradnja Sjeverne Koreje i Rusije

Kim je pak “istaknuo potrebu nastavka razvoja strateške i taktičke saradnje dvije zemlje na području sigurnosti i odbrane”, navodi se u poruci ministra odbrane Kang Sun-nama pročitanoj učesnicima foruma o sigurnosti blizu Moskve, na koje se pozivaju ruske novinske agencije.

SAD sumnja da Moskva želi kupiti oružje od sjevernokorejskog saveznika.

Ove najave povećane saradnje dolaze u trenutku kada se u petak u Washingtonu treba održati sastanak na vrhu čelnika Južne Koreje, SAD-a i Japana radi jačanja saradnje na polju sigurnosti jer Sjeverna Koreja postaje sve veća prijetnja.

Izvor: Agencije