Sanchez će tražiti povjerenje parlamenta za formiranje nove vlade Španije

Sanchez nije otkrio ko će mu biti koalicijski partneri, ali je ranije rekao da se namjerava udružiti s ljevičarskim savezom Sumar u kojem je i Podemos.

Aktuelni premijer Pedro Sanchez želi novi mandat na čelu Španije (EPA)

Vršitelj dužnosti španskog premijera Pedro Sanchez rekao je u srijedu da namjerava tražiti podršku donjeg doma parlamenta za formiranje nove vlade nakon neuvjerljivih izbora 23. Jula, prenosi Hina.

“Tražit ću povjerenje parlamenta za formiranje progresivne vlade”, rekao je Sanchez u obraćanju zastupnicima svoje Socijalističke stranke (PSOE).

Sanchez je rekao da će PSOE, koja je bila druga po osvojenim mjestima na parlamentarnim izborima u julu, prvo nastojati izabrati predsjednika donjeg doma parlamenta u četvrtak.

Ni lijevi ni desni blok nisu osvojili većinu na tijesnim izborima u julu. I konzervativna Narodna stranka (PP), kao i PSOE pregovaraju s manjim strankama kako bi formirali vladu.

Sanchez, koji je prvi put preuzeo vlast 2018. godine, bio je na vlasti od početka 2020. zahvaljujući manjinskoj koaliciji s ljevičarskom strankom Podemos.

Sanchez nije otkrio ko će mu biti koalicijski partneri, ali je ranije rekao da se namjerava udružiti s ljevičarskim savezom Sumar u kojem je i Podemos.

Katalonski uslovi

Katalonske separatističke stranke Katalonska republikanska ljevica (ERC) i Zajedno za Kataloniju pokazat će se kao ključne za formiranje vlade. ERC će najvjerovatnije podržati socijalističkog premijera Pedra Sancheza, ali s novim prebrojavanjem glasova koje je potvrdila izborna komisija, to bi trebalo učiniti i sedmero zastupnika stranke Zajedno za Kataloniju.

Bivši katalonski premijer Carles Puigdemont poručio je krajem jula da će njegova stranka dati glasove aktuelnom španskom premijeru samo ako se postigne dogovor o “sukobu između Katalonije i Španije”.

“Onaj ko misli da će pritiskom ili direktnom političkom ucjenom dobiti neku taktičku korist, vara se”, napisao je Puigdemont na društvenim mrežama. “Međutim, potrebno je pregovarati o uslovima pod kojima se mora riješiti sukob između Katalonije i Španije”, dodao je.

Iako u saopćenju nije jasno naveo, Puigdemont i stranka Zajedno za Kataloniju traže dogovorni referendum o nezavisnosti Katalonije, autonomne pokrajine sa 7,5 miliona stanovnika na sjeveroistoku zemlje. Ta stranka je prošle sedmice kao uslov spomenula i “amnestiju” za osuđene i optužene članove bivše katalonske vlade.

Ne dobije li Španija do oktobra novu vladu, više od 37 miliona birača izaći će na nove izbore.

Izvor: Agencije