Rusija protjerala dopisnicu Politica iz Moskve

Politico je objavio kako je time prvi put neki strani novinar izbačen iz Rusije otkako je ruska invazija na Ukrajinu u februaru 2022. narušila odnose Kremlja sa Zapadom.

Hartog, nizozemska državljanka, provela je deceniju izvještavajući iz Rusije, piše Politico (AFP)

Vlada Rusije protjerala je Evu Hartog, dopisnicu za Politico Europe iz Moskve, objavio je taj medij u srijedu, prenosi Hina pozivajući se na dpa.

Politico je objavio kako je time prvi put neki strani novinar izbačen iz Rusije otkako je ruska invazija na Ukrajinu u februaru 2022. godine narušila odnose Kremlja sa Zapadom.

Novinar Wall Street Journala, američki državljanin Evan Gershkovich uhapšen je pod optužbom za špijunažu prošlog marta. Novine poriču optužbe, a američki State Department proglasio je Gershkovicha “nepravedno pritvorenim”.

Hartog, nizozemska državljanka, provela je deceniju izvještavajući iz Rusije, piše Politico. Kompanija je rekla da joj je prošle sedmice rečeno da joj se viza neće produžiti te u roku šest dana mora napustiti državu.

Povratak u bliskoj budućnosti

„Jako smo razočarani ovim postupcima, ali oni ne umanjuju nepokolebljivu predanost Politica da izvještava o ruskoj Vladi i njenom ratu u Ukrajini”, saopćio je Jamil Anderlini, glavni urednik Politico Europe.

„Nadamo se da će se Eva i Politico vratiti u Moskvu u bliskoj budućnosti kako bi nastavili naše činjenično i nepristrano izvještavanje o ruskoj politici”, dodao je.

Već i prije hapšenja Gershkovicha, glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova izjavila je da je završilo “maksimalno favoriziranje” koje je prethodno iskazano stranim novinarima u Rusiji.

„Sada je sve gotovo. Morat ćete živjeti na novi način i podnijeti zahtjev za dokumente“, rekla je na Zaharova na konferenciji za medije u februaru.

Situacija za ruske nezavisne medije je sumorna. Oko 1.000 ruskih novinara napustilo je zemlju od početka rata, prema medijskim izvještajima, prenose agencije.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada