Poljska održava veliku vojnu paradu dok rat bjesni u susjednoj Ukrajini

Parada povodom Dana oružanih snaga Poljske obilježila je 103. godišnjicu pobjede nad Sovjetskim Savezom u bici za Varšavu.

Tenkovi Abrams američke proizvodnje učestvuju u velikoj vojnoj paradi (Czarek Sokolowski/AP Photo)

Poljska, članica NATO-a, održala je svoju najveću vojnu paradu od Hladnog rata u događaju koji je obilježio pobjedu nad sovjetskim snagama 1920. i prikazao najmodernije oružje koje posjeduje dok rat bjesni u susjednoj Ukrajini, a odbrana postaje centralno pitanje pred parlamentarne izbore zakazane za oktobar.

Parada povodom Dana oružanih snaga je obilježila 103. godišnjicu pobjede Poljske nad Crvenom armijom Sovjetskog Saveza u bici kod Varšave 1920. godine, tokom koje su poljske trupe porazile boljševičke snage.

Puna ruska invazija na Ukrajinu učinila je jačanje poljskih oružanih snaga prioritetom za vladajuće nacionaliste (Pravo i pravda) u zemlji. S obzirom na to da je izborna kampanja u punom jeku, ogroman prikaz vojnih sredstava pružio je priliku vladi da promovira svoje sigurnosne akreditive.

“Odbrana naše istočne granice, granice Evropske unije i NATO-a danas je ključni element državnog interesa Poljske”, rekao je poljski predsjednik Andrzej Duda, glavni komandant oružanih snaga u svom uvodnom govoru na događaju.

Gomile, mašući nacionalnim bijelo-crvenim zastavama, okupile su se na temperaturama koje su dostizale 35C, kako bi vidjeli tenkove Abrams proizvedene u Sjedinjenim Državama, mobilne artiljerijske sisteme HIMARS i raketne sisteme Patriot kako paradiraju ulicama glavnog grada.

Izloženi su i borbeni avioni F-16, južnokorejski lovci FA-50 i haubice K9. F-35 američkog ratnog zrakoplovstva urlao je iznad glava kao znak da Poljska također kupuje ove napredne borbene avione. Predstavljena je i oprema poljske proizvodnje, uključujući haubice na gusjenicama Krab i oklopne transportere Rosomak.

Pripadnici poljskih vojnih snaga učestvuju u godišnjoj vojnoj paradi povodom Dana oružanih snaga u znak sjećanja na pobjedu Poljske nad Crvenom armijom Sovjetskog Saveza 1920. godine, u Varšavi (Kacper Pempel/Reuters)

U paradi je učestvovalo oko 2.000 vojnika iz Poljske i drugih zemalja NATO-a, kao i 200 vojnih vozila i druge opreme i skoro 100 aviona.

„Petnaesti august nije samo prilika da se oda počast herojima pobjedničke Varšavske bitke već i da se zahvalimo današnjim vojnicima koji brane našu domovinu“, rekao je ministar odbrane Mariusz Blaszczak vojnicima i promatračima koji su se okupili u blizini rijeke Visle.

“Ovo je također savršen dan da pokažemo svoju snagu, da pokažemo da smo izgradili snažne oružane snage koje će učinkovito braniti naše granice bez oklijevanja”, rekao je.

Poljska vojska ima više od 175.000 vojnika, što je povećanje od približno 100.000 u odnosu na stanje prije osam godina, rekao je Duda.

On je također rekao da će poljski budžet za odbranu ove godine iznositi rekordnih 137 milijardi zlota (34 milijarde dolara) ili oko četiri posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), što je najveći udio u cijelom NATO-u.

“Cilj ove ogromne modernizacije je opremanje poljskih oružanih snaga i stvaranje takvog odbrambenog sistema da se niko nikada ne usudi da nas napadne, da poljski vojnici nikada neće morati da se bore”, rekao je Duda, izražavajući poštovanje prema vojsci.

Odgovarajući na kritike da je Poljska, nacija od oko 37 miliona stanovnika, uzimala ogromne kredite za kupovinu, Duda je rekao: „Ne možemo sebi priuštiti da budemo opušteni. Zbog toga jačamo naše oružane snage ovdje i sada.”

„Sigurnost Poljaka nema cijenu“, dodao je.

Reporter Al Jazeere Osama Bin Javaid, izvještavajući iz Varšave, rekao je da se nakon više od 100 godina od rata sa sovjetskim snagama, “sjena rata” ponovo nadvija nad granicama Poljske.

„I zato vlada nastavlja da govori svom narodu da joj je potrebna jaka, moćna vojska“, rekao je.

Otkako je Rusija pokrenula punu invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. godine, poljska konzervativna vlada se fokusirala na jačanje oružanih snaga i potrošila više od 16 milijardi dolara na tenkove, sisteme presretača raketa i borbene avione, od kojih su mnogi kupljeni od SAD-a i Južne Koreje.

Poljska ima granicu na istoku sa ruskom enklavom Kalinjingradom, sa Litvanijom, članicom NATO-a, i sa ključnim saveznikom Rusije, Belorusijom, kao i sa Ukrajinom.

Nova oprema ojačala je odbrambene sposobnosti Poljske, a zamijena je i oprema sovjetske i ruske proizvodnje koju je Poljska isporučila Ukrajini za njenu borbu protiv Rusije.

Poljska gradi jednu od najjačih evropskih vojski kako bi pojačala odvraćanje od potencijalnih agresora i povećala je broj vojnika na oko 10.000 duž granice s Bjelorusijom, gdje je također podigla zid kako bi spriječila migrante koji dolaze iz tog smjera.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada