Istraga protiv kompanije Ralph Lauren Kanada zbog navoda o prinudnom radu Ujgura

U tužbi, koju je podnijela koalicija od 28 kanadskih organizacija, navodi se da kompaniju snabdijevaju firme koje koriste ili profitiraju od prinudnog rada Ujgura.

Postoje opipljivi dokazi da modnu kompaniju snabdijevaju mnoge kineske kompanije koje koriste prinudni rad Ujgura (Reuters)

Pokrenuta je istraga protiv modne kompanije Ralph Lauren Kanada zbog navoda da sarađuje s kineskim kompanijama koje koriste prinudni rad Ujgura, saopćio je Ured kanadskog ombudsmana za korporativnu odgovornost.

Sličan proces pokrenut je prošlog mjeseca protiv kanadske podružnice Nike, kao i kanadske rudarske kompanije Dinasty Gold, prenosi Tanjug.

U tužbi, koju je u junu 2022. godine podnijela koalicija od 28 kanadskih organizacija, navodi se da Ralph Lauren Kanada snabdijevaju firme koje koriste ili profitiraju od prinudnog rada Ujgura, objavio je Figaro.

Na web stranici kanadske vlade navodi se da su podnosioci tužbe tražili od Ralph Lauren Kanada da prekine odnose sa tri kineske kompanije za koje se sumnja da su koristile prinudni rad Ujgura.

Američka matična kompanija Ralph Lauren u odgovoru je podsjetila da je upravo ona nadgledala aktivnosti u inostranstvu svoje kanadske podružnice, navodeći da Ured ombudsmana nije imao nadležnost nad tim pitanjem.

Masovno zatvaranje muslimana u Kini

Grupa za prava Ujgura sa sjedištem u Otawi pozdravila je u utorak pokretanje formalne istrage.

Grupa je navela da postoje opipljivi dokazi da modnu kompaniju snabdijevaju mnoge kineske kompanije koje koriste prinudni rad Ujgura.

Zapadne zemlje već nekoliko godina optužuju kineske vlasti da su masovno zatvarale Ujgure i pripadnike drugih pretežno muslimanskih manjina u kampove za prevaspitavanje, nakon sukoba u regionu Xinjiang.

Kanadski parlament usvojio je u februaru 2021. godine neobavezujući predlog kojim se tretman Kine prema ujgurskoj manjini izjednačava s “genocidom”, što je razbjesnilo Peking.

Ured kanadskog ombudsmana će također istražiti rudarsku kanadsku kompaniju GobiMin, koja tvrdi da ne posjeduje imovinu i nema zaposlenih u Kini.

Izvor: Agencije