UN: U Ukrajini ubijeno gotovo 10.000 civila

Iz UN-a je naglašeno da je stvarni broj mrtvih mnogo veći jer postoje kašnjenja u prijemu informacija sa nekih mjesta gdje se vode intenzivne borbe, a mnogi izvještaji tek treba da budu potvrđeni.

Ukrajinsko tužilaštvo je početkom avgusta saopštilo da ima potvrdu o smrti 10.749 civila i ranjavanju 15.599 kao posljedica rata (Reuters)

Kancelarija Visokog komesara UN-a za ljudska prava potvrdila je smrt 9.444, od čega 545 djece, i ranjavanje 16.940 civila, od čega 1.156 djece u Ukrajini u vezi sa ruskom invazijom u periodu od 24. februara 2022. do 13. augusta 2023. godine.

Iz UN-a je naglašeno da je stvarni broj mrtvih mnogo veći jer postoje kašnjenja u prijemu informacija sa nekih mjesta gdje se vode intenzivne borbe, a mnogi izvještaji tek treba da budu potvrđeni, prenosi Radio Slobodna Evropa, piše Tanjug.

”To se, na primjer, odnosi na naselja Marijupolj (Donjecka oblast), Lisičansk, Popasnu i Severodonjeck (Luganska oblast), gdje je, prema izvještajima, bilo brojnih slučajeva smrti ili ranjavanja civila”, navodi se u izvještaju UN-a.

Više od 50 Rusa osuđeno za ratne zločine

Ukrajinsko tužilaštvo je početkom augusta saopštilo da ima potvrdu o smrti 10.749 civila i ranjavanju 15.599 kao posljedica rata i dodalo da su te brojke ”samo vrh ledenog brijega: kada deokupiramo naše teritorije, broj će se povećati višestruko”.

Sredinom jula, ukrajinski generalni tužilac Andrij Kostin saopštio je da je više od 50 ruskih vojnika osuđeno na ukrajinskim sudovima za zločine počinjene u Ukrajini, a prema podacima Generalnog tužilaštva, u Ukrajini je trenutno registrovano 98.100 zločina agresije i ratnih zločina, od kojih je više od 95.000 po članu o kršenju zakona i običaja ratovanja.

Izvor: Agencije